Партията на Цветанов иска промени в Изборния кодекс и гласуване по пощата

Партията на Цветанов иска промени в Изборния кодекс и гласуване по пощата

Партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов "Републиканци за България" излезе с позиция, с която настоява за промени в Изборния кодекс преди предстоящите парламентарни избори. Формацията настоява за въвеждане на гласуване по пощата. 

Според "Републиканци за България" трябва да се даде възможност на българите от всяка точка на света да успеят да упражнят правото си на глас и това може да стане именно с "гласуване по пощата в предстоящите парламентарни избори на 4 април, противно на интересите на настоящото правителство."

"Времето за приемане на необходимите изменения и допълнения в Изборния кодекс е напълно достатъчно, както и организирането на същото: включително периода за регистрация и получаване на бюлетините, периода за гласуване по пощата и обратното връщане на бюлетините до компетентните органи", пише в позицията.

От партията критикуват и подхода на управляващата партия за решаване на законодателни промени, свързани с вота по време на пандемия. Миналата седмица ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха поправки, с които да се позволи на болните от коронавирус и карантинираните да гласуват. Това обаче стана не с изменения в изборния закон, а в този за извънредното положение.

"Това вече е позната практика, в 44-то Народно събрание, да се правят изменения на правни норми, които регулират значими обществени отношения, през изменения на допълнителните разпоредби на закон, който трябва да регулира съвсем друга материя. От "Републиканци за България" сме на мнение, че промени в изборните правила чрез закона за извънредното положение са абсурдни и противоречат на основни правни принципи", посочват от партията.

"Републиканци за България" смятат, че "зад псевдо промените в Закона за извънредното положение прозира нежеланието на ГЕРБ да осигури това всеобщо право да всеки български гражданин да гласува". От партията на Цветанов посочват, че промени извън Изборния кодекс биха създали правна несигурност. Това е и една от причините да настояват за промени именно в изборния закон.

"Управляващите от ГЕРБ-ДПС приеха промени в Изборния кодекс на 17 септември 2020г., с които запазиха двойното гласуване – и с машини, и с бюлетини, но нищо повече. Сякаш през септември не се знаеше, че пандемията няма да свърши за няколко месеца", пише още в позицията.

"Републиканци за България" припомнят, че с промените на Изборния кодекс от октомври миналата година бяха отнети правомощията на ЦИК да контролира изпълнението на машинното гласуване. "Целият контрол върху машинното гласуване беше прехвърлен към правителствени структури. Това са Държавна агенция "Електронно управление" съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология – все назначения на ГЕРБ", добавят още те.  

Споделяне

Още по темата

Още от България