Партията на Цветанов съгласна със САЩ за деструктивната роля на "Турски поток"

Партията на Цветанов съгласна със САЩ за деструктивната роля на "Турски поток"

Партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов – "Републиканци" за България", обяви проекта за руския газопровод "Турски поток" за деструктивен и хазартен за България, който ще доведе до щети за страната и в частност държавния газов оператор "Булгартрансгаз" и отговорност за това трябва да понесат премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова.

Това се посочва в разпространена в четвъртък позиция на партията в подкрепа на разширените санкции на САЩ срещу фирмите, които доставят услуги за корабите, полагащи тръбите по морското дъно за двата проекта – "Северен поток 2" и "Турски поток". На 20 октомври 2020 г. Бюрото за енергийни ресурси на САЩ съобщи, че фирмите, които осигуряват финансиране и доставки на материали и оборудване за работата на тези кораби, има 30 дни да напуснат проектите, или ще бъдат подложени на санкции. За "Турски поток" обаче реално строежът на двете тръби по дъното на Черно море е приключил и те са въведени в експлоатация.

От "Републиканци за България" заявяват, че напълно споделят разбирането на Държавния департамент на САЩ, за деструктивната роля на руските експортни газопроводи и в частност проекта "Турски поток” и неговото продължение на сушата през Югоизточна Европа и България към Централна Европа. В позицията се припомнят думите на помощник-държавния секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън, който при визитата си в България в началото на октомври обяви, че за САЩ "Балкански поток", както се нарича продължението на "Турски поток" през България", си е "Турски поток" независимо какво име му е дадено. Тогава той каза, че с всяка фирма, ангажирана в този проект и "Северен поток 2" ще се разговаря преди да се предприемат санкционни действия.

Според правителството и възложителя на проекта за продължението на "Турски поток" в България "Булгартрансгаз" няма никаква опасност от санкции за фирмите, които участват в реализацията му.

Партията на Цветанов обаче е на обратното мнение. "Без съмнение санкциите, които ще бъдат наложени на проекта "Турски поток" ще засегнат и България, и то много по-тежко отколкото Русия и "Газпром", защото целият риск от провала на проекта "Балкански поток" е за сметка на България и "Булгартрансгаз", пише в позицията, в която се припомня, че българският газов оператор инвестира 3 млрд. лв. в проекта.

"Републиканци за България" смята, че Борисов, Дончев и Петкова трябва да понесат политическата и финансова отговорност за щетите, които ще понесе България и българската енергетика, от ангажирането им с този хазартен проект в интерес на Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от България