Партията на Виктор Орбан е пред изключване от ЕНП

Виктор Орбан, сн. ЕП

Европейската народна партия (ЕНП) обяви, че унгарската партия "Фидес" на премиера Виктор Орбан е изправена пред процедура по изключване, съобщава БТА.

Гласуването ще се състои на заседание на Политическата асамблея на ЕНП, когато обстоятелствата позволяват, се допълва в съобщението.

ЕНП изрази подкрепата си към приетите по-рано в сряда промени във вътрешните правила на групата ѝ в Европейския парламент, които станаха причина Орбан да обяви, че оттегля "Фидес" от нея.

Съгласно новите правила от фракцията ще може да бъдат изключвани цели партии, а не само отделни евродепутати. Общо 148 евродепутати подкрепиха промените, 28 бяха "против".

Веднага след това Орбан информира с писмо лидера на групата на ЕНП в европарламента Манфред Вебер, че "Фидес" се оттегля.

Той окачестви гласуваните промени като "явно враждебно действие срещу "Фидес" и нашите избиратели". Разочароващо е, че докато Европа се бори с пандемията, ЕНП се занимава с ограничаване на правата на собствените си представители, заявява Орбан и допълва: "Това е антидемократично, несправедливо и неприемливо".

Преди това официални представители и евродепутати коментираха, че след като новите правила влязат в сила, групата на ЕНП ще гласува за прекратяване на членството на 11-те представители на "Фидес" в нея, предаде брюкселският сайт "Политико". Към момента един член на "Фидес" вече е отстранен от групата.

Случващото се е кулминация на продължилото години наред напрежение в политическото семейство на ЕНП заради партията на Орбан. Повечето центристки настроени евродепутати подкрепиха обвиненията на европейските институции срещу правителството на Орбан за потъпкване на демокрацията и върховенството на закона. В отговор лидерите на "Фидес" отхвърлят обвиненията и нападат висшите представители на ЕС и ЕНП.

Партията на Орбан е със замразено членство в Европейската народна партия от март 2019 г., но нейните евродепутати останаха част от групата ѝ в Европейския парламент.

Групите на социалистите и демократите, на либералите и на Зелените в Европарламента приветстваха вестта, че "Фидес" вече няма да е част от най-голямата фракция – тази на ЕНП.

Най-после премиерът Виктор Орбан напуска, написа в Туитър председателят на групата на социалистите Ираче Гарсия. Тя нарича "срамота" решението на Орбан да не дочака гласуването в групата на ЕНП.

С това, че не взе мерки в продължение на години, ЕНП позволи на унгарския премиер да превземе медиите, да нарушава основни права, да подкопае демокрацията и да тормози гражданското общество, добавя Гарсия.

Групата "Обнови Европа" посочи в изявление, че приветства де факто изключването на унгарската делегация от групата на ЕНП. Няма място за отровния популизъм на "Фидес" в утвърдената европейска политика, допълват либералите.

Зелените определиха новините като отдавна очаквани. Твърде дълго ЕНП осигуряваше политическо прикритие за унгарското правителство, добавиха от тази парламентарна сила.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?