Партията на Яценюк продължава да води на украинските парламентарни избори

Партията на украинския премиер Арсений Яценюк "Народен фронт" продължава да води в украинските парламентарни избори след преброяване на 90,29 процента от бюлетините, предадоха осведомителните агенции от Киев.

За партията на Яценюк са гласували 22,16 процента от избирателите. На второ място е "Блокът на Петро Порошенко" с 21,78 процента.

При другите влезли в парламента партии резултатите са: "Самопомич" (Самопомощ) на кмета на Лвов Андрий Садовий с 10,96 процента, "Опозиционният блок", в който влизат бивши членове на Партията на регионите, с 9,34 процента, "Радикалната партия" на Олег Ляшко със 7,46 процента и "Баткившчина" (Отечество) на експремиера Юлия Тимошенко с 5,70 процента.

Избирателната активност на вота в неделя е била 52,42 процента. За сравнение, на предишните парламентарни избори в Украйна през 2012 г. тя е била 57,98 процента.

Лидерът на украинската партия "Десен сектор" Дмитро Ярош влиза в парламента, след като във вторник стана ясно, че е спечелил изборите за парламент в едномандатния окръг в Днепропетровска област. Според Централната избирателна комисия Ярош е получил подкрепата на 29,7 на сто от гласувалите. На второ място с 13,50 на сто остава независимата кандидатка Мария Пустовой. Резултатите са при 100 процента обработени бюлетини.

Ярош бе кандидат за президент през май 2014 г. Тогава получи 0,7 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?