Партията на Заев триумфира и на местния избори в Македония

Партията на Заев триумфира и на местния избори в Македония

Партията на премиера Зоран Заев премина успешно в неделя първия си сериозен тест, печелейки местните избори в страната. Кандидатите на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) водят в 49 общини на страната.

СДСМ печели в големите градове - Охрид, Битоля, Прилеп, Куманово, Кратово, Крушево, Кочани, Струмица, Валандово, Дойран, Гевгели, Ресен и др. Данните след преброяване на малко над 60% от бюлетините. Партията има на втори тур кандидати навсякъде, където изборите ще се решат с балотаж.

Зоран Заев очаква "победа за СДСМ навсякъде където има техен кандидат на втория тур".

"Гражданите ни гласуваха огромно доверие и отговорност. Повече не може да има оправдания. Трябва да спретнем ръкави и да работим. Тази вечер празнуваме, но от утре ще се отнасяме с уважение към всеки един гражданин, независимо от това, за кого е гласувал. Ние сме отговорна партия, както на централно, така и на местно ниво", каза Зоран Заев по време на празненствата пред сградата на правителството в центъра на Скопие.

В столицата кандидатът за кмет на СДСМ Петре Шилегов води след първия тур.

За първи път албанска формация Демократическият съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети изпреварва ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски и печели в 12 общини. ВМРО-ДПМНЕ води само в 10 общини, предаде БГНЕС. В останалите общини на първо място са кандидатите от 9 партии, коалиции или представителите на Гражданските комитети.

"Изборният ден мина в спокойна и демократична атмосфера", коментира председателят на Държавната избирателна комисия Александър Чичаковски. Избирателната активност е малко над 58 на сто.

Анализатори определяха вота като тест за новото правителство, което дойде на власт преди пет месеца. Политическата криза в Македония продължи близо две години преди това.

Споделяне

Още от Свят