Партийната наследничка на Меркел вече я изпреварва по рейтинг

Партийната наследничка на Меркел вече я изпреварва по рейтинг

Анегрет Крамп-Каренбауер, избрана наскоро за председател на германските християндемократи, влиза в 2019 г. с по-висок рейтинг от канцлера Ангела Меркел, която я подкрепи да се издигне до най-високия партиен пост. Това показва социологическо проучване на института Emnid, публикувано в неделя от германския в. "Билд".

 

45% от анкетираните избиратели са поискали Анегрет Крамп-Каренбауер, известна като АКК, да има водеща роля сред германските политици през следващата година, срещу 40%, които са посочили Меркел.

 

На конгреса на Християндемократическия съюз по-рано този месец, Крамп-Каренбауер спечели с малка преднина пред по-консервативния си конкурент Фридрих Мерц, с което стана водещият кандидат да наследи Меркел като канцлер на Германия.

Проучването показва, че 33% от анкетираните са поискали Мерц да по-голямо влияние в германската политика през 2019 г.

 

Мерц, който бе напуснал политиката за повече от десетилетие и се отдаде на бизнеса си, заяви, че е готов да се върне в политиката и да се занимава само с това, включително като министър.

 

Отделно социологическо проучване, направено от YouGov, показва, че 43 процента от запитаните искат Меркел да остане канцлер до края на редовния си мандат през 2021 г. Самата тя обяви същите намерения, след като през октомври съобщи, че ще се оттегли от ръководния партиен пост. 38% от запитаните искат Меркел да се оттегли по-рано от канцелрския пост, докато 18 на сто нямат мнение.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят