Партийната субсидия остава 8 лева на глас

Депутатите втори ден гласуват Бюджет 2021

Партийната субсидия остава 8 лева на глас

Размерът на държавната субсидия за политическите партии за един получен действителен глас за 2021 г. остава 8 лева, както и през 2020 г., решиха без дебат депутатите. Парламентът прие на второ четене текстове от законопроекта за държавния бюджет за следващата година.

Отхвърлено беше предложението на "Воля" субсидията за действителен глас да е 0 лева.

Минималният размер на фискалния резерв към 31 декември 2021 г. трябва да бъде в размер на 4.5 млрд. лв., приеха още депутатите. Максималният размер на държавния дълг към края на 2021 г. не може да надвишава 31.9 млрд. лв., а догодина правителството може да поеме нов дълг в размер на максимум 4.5 млрд. лв.

Дефицитът за 2021 г. се планира да бъде 4.9 млрд. лв., а за 2020 г. - 5.2 млрд. лв.

Догодина на пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е от 300.01 лв. до 369 лв. включително, ще се отпусне еднократно годишна финансова подкрепа за храна в размер на 120 лв. Помощта ще се изплаща чрез бюджета на социалното министерство.

Виолета Желева от левицата възрази, че отново една група получава подкрепа, а друга - не. Ваучерите за храна ще се получават през април, коментира тя и попита къде ще може да пазарува с тези ваучери например пенсионер от село Борино. По думите ѝ пенсионерите от малките населени места трудно ще се възползват от тази помощ.

Депутатите приеха окончателно запазване на сегашния размер и действащите критерии за получаване на детски надбавки. Утре обаче се очаква да се гласува и данъчното облекчение за деца в размер до 450 лв. за едно дете през годината, 900 лв. - за две и 1350 лв. за три и повече деца.

Парламентът утвърди обща годишна квота за предоставяне на ваучери за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане в размер на 350 млн. лв. Не бе одобрено предложението на левицата сумата да е 488 млн. лв., както и на "Обединени патриоти" за въвеждане на нов тип ваучер - за почивка. Патриотите предлагаха квота за предоставяне на ваучери за почивка по Закона за туризма в размер на 180 млн. лв.

От 1 януари догодина минималната работна заплата става 650 лв.

Парламентът определи до 100 млн. лв. да е общият размер на сумата, подлежаща за възстановяване на земеделските стопани от акциза за газьола, съгласно Закона за подпомагане на земеделските производители.

Парламентът одобри и средствата за общините в Бюджет 2021 г. Общата субсидия за делегираните от държавата дейности ще бъде 4.3 млрд. лв. Трансферите за местни дейности, в т.ч. обща изравнителна субсидия, ще са в размер на 329 млн. лв. Трансферът за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища ще е 48 млн. лв., а целевата субсидия за капиталови разходи - 224 млн. лв.

Най-много средства са предвидени за Столична община - 664.7 млн. лв., за Пловдив - 208 млн. лв., за Bарна - 195 млн. лв., Бургас - 139.8 млн. лв. и т. н.

В Бюджет 2021 е заложен и буфер в размер на 640 млн. лв. за евентуални допълнителни разходи в сектор "Здравеопазване" при евентуално усложняване на епидемичната обстановка. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?