Партийни игри на тъмно за Общинска банка

Столичните съветници и Ковачки в надпревара с времето за контрола на управлението

Партийни игри на тъмно за Общинска банка

Партийни игри на тъмно се разиграват за контрола върху Общинска банка. Столичният общински съвет (СОС), който е мажоритарен собственик с 67% от капитала, и миноритарният акционер – фирми свързани с бизнесмена Христо Ковачки, които държат 27% дял, са в надпревара с времето кой кого да прецака.

ГЕРБ бързат да вдигнат капитала на банката, така че Ковачки повече да не може да си върне контрола върху управлението ѝ, независимо от решенията по съдебните дела, които води. Христо Ковачки пък се нуждае от време, за да отговори на вдигането на капитала по схемата с апорт на имоти, която се кани да приложи СОС.

След неуспеха на преди две седмици, в четвъртък се провали и вторият опит на ГЕРБ да прокара решение за вдигане на общинския капитал във финансовата институция. За целта е нужно мнозинство от 2/3 в СОС или 41 гласа, а ГЕРБ разполагат едва с 33.

БСП отказаха да подкрепят решението с мотива, че управляващите ги поставят пред свършен факт и действат арогантно. Червените дори напуснаха сесията на СОС. ДСБ също отказа подкрепа, но останаха в залата, а общинският съветник Атанас Атанасов обвини ГЕРБ, че използват Общинска банка за свои цели. СДС запазиха мълчание, но при предишното внасяне на решението също отказаха да го подкрепят.

Накрая председателят на СОС Елен Герджиков свиква председателски съвет в петък с участието на всички партии в СОС. Ако на него се постигне съгласие за апорта на имоти и увеличаване на капитала в банката, най-вероятно във вторник ще има извънредна сесия.

Дебатът по темата протече в позната политическа риторика. ГЕРБ разпалено убеждаваха опозицията, че няма да ѝ кажат какво правят, но е важно да бъдат подкрепени, "иначе сте зад олигарсите и вършите престъпление", по думите на Орлин Алексиев и Николай Стойнев. Отговорът на опозицията: нарушават се всички процедурни правила с вкарването на доклада в последния момент и превръщането на съветниците в машини за гласуване. Липсва яснота относно бъдещето на Общинска банка. Преследват се други цели.

За да убедят опозицията, ГЕРБ бяха докарали целия управителен съвет на Общинска банка, който при закрити врата отговаря на въпроси на съветниците преди самото заседание на СОС, но очевидно без успех. От БСП и ДСБ заявиха, че са взели решението да не го подкрепят още в сряда вечерта.

В крайна сметка ГЕРБ “добронамерено оттегли доклада” и се надява на разбиране от страна на колегите, каквото вече са направили в комисиите, като са го подкрепили, каза Елен Герджиков.

Надпревара с времето

СОС взе единодушно решението за увеличаване на капитала на Общинска банка чрез апорт на имоти още през април. На 13 септември, още на първата сесия след лятната ваканция, беше внесен доклад от Орлин Алексиев, председател на комисията по бюджет и финанси, и Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите, за оценката на апортираните имоти на обща стойност 5.9 млн. лв. и насрочване на извънредно общо събрание за вдигане на капитала на банката.

Решението не получи нужната подкрепа и независимо, че е важно, мина тихомълком, заглушено от бурните обсъждания за платеното паркиране в центъра на София. Така се стигна до сегашния "поправителен", който отново се провали.

Аргументите за увеличението на капитала на Общинска банка са, че това ще доведе до подобряването на капиталовата ѝ адекватност, по-добри финансови резултати и съответно по-голям дивидент за Столична община, а оттук и повече инвестиции за столичани.

Ако общината успее да го направи до две седмици и фирмите на Ковачки не участват в увеличението на капитала, това означава общинският дял да скочи от 67% на 75%, заедно с този на общинските фирми, докато този на бизнесмена ще намалее от над 27% на близо 23%, пресметна Орлин Алексиев. Той не пожела да конкретизира защо е важно да стане толкова бързо и помоли за търпение.

Три фирми на Ковачки обаче водят три отделни дела срещу решението на Надзорния съвет на банката, с което Столична община си върна контрола върху Общинска банка в края на годината. Това стана с помощта на БНБ, която наложи временна мярка хората на Ковачки да нямат право на глас за срок от шест месеца при взимането на решения. Едно от тези дела е пред приключване във Върховния административен съд. Другите две са в Софийския градски съд, като чакат решението на върховните съдии. Най-вероятно Столична община бърза да увеличи капитала, като държи две трети от банката. Така независимо от решението на съда, дори и да е в полза на Ковачки, той да не може да си върне отново контрола върху Общинска банка.

Енергийният бос Ковачки, оправдан по обвиненията за укриване на 16 млн. лв. данъци, в момента няма да извади пари за увеличението на капитала и също смята да апортира имоти. Той вече е подготвил документи и е с един ход напред преди общинарите, показва справка в Търговския регистър. Ковачки ще участва във вдигането на капитала чрез Общинската застрахователна компания с апорт на два магазина в жк. “Хаджи Димитър” и жк. “Люлин” на веригата му “Европа”, оценени на 762 646 лв. Сега Ковачки може да поиска насрочване на извънредно общо събрание и да поиска вдигане на капитала на банката, като общината няма да може да отговори на хода му, защото СОС все още не е взел решение. Това е и причината да се бърза толкова много.

Пазаруване на съветници?

За да спечели нужното му време Христо Ковачки е прибягнал до старата и изпитана във времето схема, която му е носела успех – пазаруване на отделни съветници. Така Ковачки печели време и подготвя документите за участие във вдигането на капитала и проваля плановете на общината, твърдят неофициално от ГЕРБ. Според тях Ковачки се е разбрал със съветници от БСП и СДС. Това била причината СДС да гласува против решението на 13 септември, а БСП да се въздържи.

На 27 септември СДС запази мълчание по въпроса и нито един от представителите ѝ не се изказа в зала. БСП пък излязоха с декларация защо напускат и няма да участват в заседанието на СОС. “Приемете това ни поведение като знак, с който категорично се противопоставяме и не приемаме този подход и начин на работа” в СОС, се казва в декларацията на съветниците.

В същото време СДС и БСП определиха слуховете за подкупването им от Ковачки като "недостойни инсинуации".

От кредити за Ковачки към заеми за ГЕРБ

“Общинска банка не се управлява добре. Раздават се кредити на лица и фирми близки до ГЕРБ. Даден е кредит в много голям размер на “Титан” и Инвестбанк. Освен това се твърди, че с пари на банката ще се спасява ЦСКА”. Това заяви Атанас Атанасов, общински съветник от ДСБ.

Друг аргумент да не подкрепи предложението е, че в доклада е записано, че се променя уставът на банката без да е посочено конкретно как. “Всички знаем до какво доведе една такава промяна на устава през 1997 г.”, напомни Атанасов. Според документите тогава Столична община губи контрола върху управлението на банката. Има съмнения обаче, че това е направено със задна дата и затова през лятото прокуратурата възобнови делото за тайната приватизация на Общинска банка срещу Любомир Павлов.

“Несериозно е да се говори, че банката финансира ЦСКА. Очевидно г-н Атанасов чете в. “Уикенд”, отговори му Орлин Алексиев.

“Не се информирам от “Уикенд”, който е ваша собственост. Имам информация от хора от банката. Психологическият климат там е ужасен, върви кадрова чистка. Банката финансира лица и фирми свързани с ГЕРБ, като не е ясно как кредитите ще бъдат върнати”, отговори му Атанасов.

“Единствените политически кредити са на партия “Лидер”, не му остана длъжен Орлин Алексиев. Според ГЕРБ кредитът, даден от Общинска банка на сина на бившия председател на СОС Андрей Иванов, не бил политически. “Това е кредит даден при предишното ръководство на банката, когато ние не сме имали контрол върху нея”, обясни Елен Герджиков. Преди дни Комисията за конфликт на интереси излезе със становище оневини напълно в 10 страници Андрей Иванов, напомни Мита Георгиева, председател на Комисията за конфликт на интереси в СОС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес