Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Партийни назначения разклатиха РБ и го превърнаха в мишена на опозицията

Борисов отрече "преяждането с власт": имаме ясни отношения - "имат ли добри кадри, назначаваме"

5 коментара
Божидар Лукарски, Радан Кънев и Меглена кунева. Сн.БГНЕС

Поредица властови назначения на функционери от Реформаторския блок (РБ) обтегнаха допълнителното напрежението между партиите в блока и го превърнаха в мишена на опозицията.

Една от причините за критичността към поведението на РБ, включително от страна на неговите избиратели, са собствените му претенции за порядъчност, компетентност и морал в политиката.

Не е странно, че нападките започнаха още преди месец от Движението за права и свободи, в чието лице РБ вижда основен политически противник, стожер на модела "КОЙ" и заявява като своя цел "отлепването" на ДПС от властта. Именно ДПС заяви, че реформаторите "преяждали с власт".

Последната капка, която преля чашата, бяха направените в сряда назначения на председател и членове на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Министерският съвет утвърди за неин шеф Димитър Йотов, който е съпруг на началника на кабинета на вицепремиера и председател на "Движение България на гражданите" (ДБГ) Меглена Кунева, а за членове бяха назначени Константин Арабаджиев и Константин Райков, които са част от ръководството на СДС. Предложението бе внесено от министъра на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски.

Освен от страна на БСП и ДПС, реформаторите бяха атакувани и от лидера на АБВ в оставка Георги Първанов, чиято партия е партньор в коалиционното управление. Първанов нарече РБ новото ДПС, тъй като преяждали с власт.

Борисов: С РБ имаме ясно отношения - имат ли добри кадри, назначаваме

Премиерът Бойко Борисов, който не е пряко атакуван за назначенията, но повечето от тях стават с неговия подпис или благословия, в петък отвърна на Първанов, разказвайки как му е трудно да пости.

"Имам един порок, много обичам да ям. Сега постя от две седмици и е ужас. Нощ не виждам като съм гладен, но ние с РБ имаме ясно отношения. Там, където партиите имат добри кадри, не ги броя дали са повече или по-малко министри. Нямаме формула с коефициенти колко трябва да получат за своите 8-9%. Имат ли добри кадри, назначаваме. Не считам, че трябва да се използват такива термини като "преяли", "изчегъртали", "извили". Виждате европейците как са постигнали този крепък мир толкова години".

Радан Кънев: Назначенията са рискови

В петък съпредседателят на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев определи назначенията като "рискови” и постави под въпрос способностите на новото ръководство на Комисията за защита на потребителите. Съпартиецът му Атанас Атанасов нарече тримата "някакви функционери на ДБГ и СДС” и поиска отговори вътре в парламентарната група.

Заместникът на Кунева в ДБГ Найден Зеленогорски коментира единствено, че може да даде конкретни примери за това, че балансът в коалицията не е нарушен.

Лукарски се засегна не от критиките на опозицията, а на Атанас Атанасов и коментира по негов адрес: "Съветвам го да се въздържа, защото аз не правех такива коментари, когато лично и единствено назначи зам.-министър на вътрешните работи, а това беше представено като номинация на целия Реформаторски блок".

Министърът още веднъж повтори, че можело Атанасов и да не е доволен от някои назначения, но и той не бил доволен от кадровото му решение за МВР. "Мълчах тогава, съветвам го и него да си мълчи."

Така и не стана ясно за кой от тримата зам.-министри в МВР говори Лукарски. И Филип Гунев, и Цвятко Георгиев бяха фигури в служебния кабинет. Третият - Красимир Ципов, е от ГЕРБ.

ДБГ: Няма нарушение, в КЗП длъжностите не са конкурсни

В отговор на упреците, че ръководството на КЗП е назначено без конкурс, въпреки заявките именно на Кунева и реформаторите за налагане на такъв подход, от партията ѝ отвърнаха с аргумента, че това не е конкурсна длъжност.

"Позицията председател на КЗП не е конкурсна длъжност, а мандатна по подобие на министрите, зам.-министрите и останалите председатели на държавни агенции и комисии", се посочва в съобщението на ДБГ.

Повод за това уточнение са напомняния в медиите, че след скандала със смяната на шефа на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (направена от премиера и финансовия министър без каквито и да е консултации -бел.ред.), Меглена Кунева посочи, че трябва да има правила, по които да се излъчват кандидатурите за различни постове.

Към момента такива публично не са оповестени. Въпреки това бе проведен конкурс за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), след медийния шум, заради който назначената на поста Ива Йорданова, която има връзка с министъра на икономиката Божидар Лукарски, подаде оставка.

От ДБГ посочват, че кандидатурата на Димитър Йотов (по-известен публично с второто си име Маргаритов-бел.ред.) е била обсъдена и има подкрепата на Реформаторския блок. "С назначението му Реформаторският блок (част от който е и Движение "България на гражданите" - бел. ред.) настоява за провеждането на активна политика в областта на защита на потребителите в България", се казва още в съобщението.

ДБГ очаква Йотов да представи публично идеите си за развитие на комисията и мерките за решаване на проблемите в сферата на потребителите, както и да бъде изслушан от парламентарната група на Реформаторския блок.

"Вярваме, че г-н Йотов ще се справи с предизвикателствата на новия си пост, предвид юридическото си образование и дългогодишния си административен опит в министерствата на външните работи, регионалното развитие и образованието", заключват от ДБГ.

"България на областните управители", "Министерство на демократичните сили" "Демократи за партийно здравеопазване"

Междувременно по време на парламентарния контрол депутатът от БСП Мая Манолова поиска обяснение от здравния министър Петър Москов за уволненията и назначенията на новата власт.

"Партията на Меглена Кунева е на път да се превърна в "България на областните управители". Министерството на икономиката се превръща в "Министерство на демократичните сили", а това на здравеопазването - в "Демократи за партийно здравеопазване", заяви Манолова.

Тя упрекна Москов, че в болницата в Смолян са уволнени "до крак" всички - "от чистачки, през перачки до шофьори", които не са свързани с РБ, без значение дали имат партийна принадлежност. Манолова допълни, че въпреки това Москов все още е далеч от Божидар Лукарски, който бил назначил почти цялата си партия на държавна хранилка.

Москов: Болниците не са социален дом

"Болниците не са социален дом", каза в отговор Петър Москов, който обясни, че част от лечебните заведения са превърнати в социални служби за намиране на работа по партийна линия. Москов обясни, че е е наредил на болничните директори да запазят само този персонал, който е пряко свързан с дейността на болницата и това е наложило съкращения.

"Реформаторският блок не прави партийни назначения. Всеки, който ги прави на своя глава, носи собствена отговорност", каза Москов и допълни, че в сравнение с практиките на БСП, случващото се в момента изглежда като "пионерски лагер".

МО било дадено на "концесия" на земеделците

Бившият министър на отбраната от БСП Ангел Найденов пък обвини сегашния министър от РБ Николай Ненчев, че е отдал МО на концесия на земеделската партия, чийто председател е.

"Забелязваме тенденцията за доминация на БЗНС - партията, чийто представител е министърът на отбраната, в тези назначения. Всъщност изглежда като че ли министерството е отдадено на концесия, образно казано. И там се превръща в своеобразно феодално владение на земеделците и на техните партньори в рамките на РБ", каза Найденов на пресконференция в НС в петък.

Той започна с "Терем", подчертавайки освобождаването на трима членове на Съвета на директорите на предприятието заедно с изпълнителния директор. "И увеличаването на членовете на този борд от трима на петима, назначаването на нов състав на борда на директорите, който се оглавява от лидер на ДСБ в Пиринския край", допълни Найденов.

Той попита какво е общото между оранжерийния бизнес на председателя на борда на директорите и предприятие от отбранителната индустрия като военно-ремонтните заводи. Найденов сподели, че на него не му е много ясно "освен ако някой не разглежда доматите като лимонки или корнишоните като едрокалибрени куршуми".

"Познайте защо е този политически вой. Защото са разбрали, че ще има одити", отвърна Радан Кънев.

"Видях, че в някои медии през вчерашния ден имаше по 4-5 заглавия, свързани с Реформаторския блок. Не ме учудва това, защото ние започваме разследване какво е вършено преди нас, разследване от органи, в които ние нямаме влияние, така че там не може да става дума за нищо, свързано с политиката. Нашата цел е да се изчисти теренът - да влезе Сметна палата, да влезе Агенция за финансов контрол, да влезе прокуратурата, ако се констатират сериозни нарушения. Държавата трябва да се изчисти. Много е важно да се изчисти администрацията чрез промяна на законодателството. Ние подготвяме такава, която да вдигне много високо летвата на конкурсните назначения, да няма повече назначения без конкурси", подчерта Радан Кънев.

Разпростирането на СДС във властта

Очевидно най- впечатляващо е разпростирането във властта на СДС – партия с по-малко от 50 хил. привърженици, пише в последния си брой сп. "Тема", което е извадило не само партийните назначения в централната власт, но и в бордове на фирми, контролирани от министерството на Лукарски. "СДС разполагат с един министър и един зам.-министър, двама областни управители и трима заместник областни управители, както и с четирима народни представители, сред които един председател и един заместник-председател на парламентарни комисии. От цялото 15-членно ръководство на СДС само един-двама не са получили държавен или общински пост и работят изцяло в частния сектор. В графата "на служба" са повече от половината началници на "Раковски" 134, като петима от тях са назначения в рамките на кабинета "Борисов 2". И това е само на централно ниво", посочва изданието.

В публикацията се припомня, че председателят на СДС Божидар Лукарски пренесе част от екипа си в министерството на икономиката. Заместник на министъра е заместникът му в партията Любен Петров, началник на кабинета му е главният секретар на сините Филип Кирев. Надолу по веригата до момента има още поне дузина партийни назначения. ДБГ е единствената друга партия от РБ, чиито кадри намират място в назначенията на Лукарски.

"Тема" започва обзора си с "Летище Стара Загора" ЕАД. Министърът от кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев назначи в борда на директорите ветеринарния специалист Бойчо Биволарски и филолога Ваня Стоева – и двамата местни БСП апартчици. Божидар Лукарски постави на тяхно място Тончо Тонев, инженер със стаж в ДЗУ, и Димитър Чорбаджиев, съсобственик на семейна фирма за противопожарна техника. Тонев е в общинското и в областното ръководство на СДС, а Чорбаджиев е областен координатор на Движение "България на гражданите".

В борда на "Институт по маркетинг" ЕАД, който се занимава най-вече с отдаване под наем на имотите си, са назначени Любомир Ковачев, бивш зам.-председател на СДС и на столичната организация на партията, Станислав Благоев, бивш син кмет на Панчарево, и Даниела Везиева, зам.-министър на икономиката и областен лидер на ДБГ-Русе.

Икономистът Иван Арабаджиев, който е председател на СДС-Ловеч, е един от двамата новоназначени членове на съвета на директорите на "Сертификация" ЕАД. Компания му прави Рабие Кьосева, червен общински съветник от Смолян, която запазва поста, придобит благодарение на предишното правителство.

Бившият син кмет на Панагюрище Ясен Христов е новият управител на "Еко Медет" ЕООД, Панагюрище. Областният лидер на СДС-Габрово Антоан Згрипаров пък е назначен за управител на местната фирма на министерството на икономиката – "Плод-зеленчук" ЕООД. От доста време обаче единствената работа в "Плод-зеленчук" е да се събират наеми от имотите, които все още притежава – терен, върху който е построена бензиностанция, няколко магазина и канцеларии. Така че новият управител няма как да се затрудни, пише сп. "Тема". Згрипаров е от Асеновград, завършил е НСА, има сребърен медал от световно първенство по борба свободен стил за юноши през 1986 г. През последните години развива туристически бизнес в Трявна.

"Овча купел" ЕООД, което е приемникът на имуществото на бившата АОНСУ, разполага с 36 имота. Новият управител е Димитър Гочев Иванов - бизнесмен с разнообразна дейност, бивш председател на общинския съвет в Пирдоп от името на коалиция около СДС. През 2011 г. не успява да се класира за нов мандат като кандидат на Синята коалиция.

Бордът на казанлъшкия военен завод "Наука, изследвания, технологии, инженеринг" – НИТИ ЕАД е обновен с подписа на зам.-министър Везиева. Назначени са членът на НИС на СДС Юлиян Леков и бизнесменът Кънчо Папазов. Управител остава опитният оръжейник Делян Начев. Леков досега се е занимавал с обществено хранене - снабдявал е детски градини, учреждения и пр. По време на служебния кабинет "Близнашки" беше областен управител на мястото на свой съгражданин – небезизвестния Емил Иванов от Своге, бивш депутат от ДПС. В първото правителство на ГЕРБ премиерът беше забранил участието на заместник-министри в бордове.

Заместникът на Лукарски Любен Петров е в борда на "Национална компания Индустриални зони" – дружеството, с което икономическите министри вечно опитват да примамват инвеститори. Под шапката на тази компания е и "София Тех Парк".

Най-много седесари са струпани във фирмата БАЕЗ ЕАД. Това е Българската агенция за експортно застраховане – последното държавно застрахователно дружество. Принципалът (министърът) е назначил там Венцислав Личев (председател на СДС-Пещера), Анелия Любенова-Мандалска (председател на СДС-Кюстендил) и Ралица Иванова (редови член на СДС-Плевен). И тримата са членове на одитния комитет на БАЕЗ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Umoren
  #5
 2. Alex
  #4

  И Кунева и Лукарски са двете гири на крилете на РБ, особено Кунева! Много сини демократи не можаха да я преглътнат още на изборите и не гласуваха за РБ. Винаги съм писал, че ДСБ ще тегли винаги с тези "съюзници"...

 3. Васил Антонов
  #3

  Ей как така ще пипате рубладжиийте и техните авери? Трябва да питате Мая Манолова и Гоце за всяко назначение! :) Абе той и Сидеров беше такъв ама после му платиха повече в рубли и се отметна...

 4. Jordan*
  #2

  Така не може,господа -другари! Това са комунистически методи на ръководство и Вие започвате отново да приличате на БКП (СДС)! Затова младите хора заминават и търсят "правда" в други страни! За всяко работно място трябва да има възможност да кандидатсва всеки, даже да е бежанец от Сирия, стига да има качества!

 5. Гармиш
  #1

  Тези лапачи от "кой" модел са? Или "моята" корупция е по - добра от "твоята"??

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.