Партийни разделения белязаха първия ден от процеса по импийчмънт в Сената

Републиканците отхвърлиха исканията за нови свидетели и нови документи по делото

Партийни разделения белязаха първия ден от процеса по импийчмънт в Сената

Пъпвият ден от процес по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп в американския Сенат, приключил чак след полунощ, бе белязан от процедурни спорове на партийна основа, съобщи ДПА.

Демократите предложиха голям брой поправки, които да направят възможно призоваването на нови свидетели и събирането на нови документи по делото. В крайна сметка републиканците отхвърлиха предложенията на демократите с 53 гласа "против" (всичките на републиканци) при 47 "за" (45 демократи и двама независими, клонящи към партията) и приеха тези на лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл.

Предложените от Макконъл правила предвиждат шест дни на дебати по обвиненията срещу президента. Обвинението ще разполага с три дни да убеди Сената, че Тръмп трябва да бъде отстранен от президентския пост, а защитата на президента ще разполага с три дни, за да убеди сенаторите в обратното.

Демократите разкритикуваха правилата на Макконъл като опит процесът да бъде претупан, да бъдат скрити нови доказателства срещу Тръмп и да се попречи на свидетели да дадат показания.

Това е "първата стъпка на Белия дом да претупа процеса. "Ще има само встъпителни пледоарии и после ще видим" означава "нека проведем процеса и може просто да заметем всичко под килима", заяви пред сенаторите конгресменът демократ Адам Шиф, който изпълнява ролята на главен обвинител в процеса срещу Тръмп в Сената.

Демократите искат да разпитат високопоставени служители на Белия дом, сред които началникът на канцеларията на президента Мик Мълвейни и бившият съветник на Тръмп за националната сигурност Джон Болтън. Другото искане на демократите бе да съберат документи, достъпът до които бе блокиран от правителството на Тръмп при процеса в Камарата на представителите.

"Вашингтон пост" съобщава, че продължилото до късно налагане на правилата при процеса по импийчмънт от лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл му е спечелило нов прякор - Среднощния Мич (#MidnightMitch).

На президента Доналд Тръмп са повдигнати обвинения за злоупотреба с власт заради предполагаем натиск, упражнен от него върху украинските власти да разследват политическия му противник Джо Байдън, и за възпрепятстване на разследването на украинската афера от Конгреса. Конгресмените в Камарата на представителите одобриха миналия месец и двете обвинения.

Президентът Тръмп отхвърля обвиненията. За отстраняването му от длъжност е необходимо мнозинство от две трети в Сената. Тъй като горната камара на Конгреса е контролирана от неговите съпартийци от Републиканската партия, Тръмп най-вероятно ще бъде оправдан.

Процесът по импийчмънт ще бъде подновен в сряда в 13 ч. (20 ч. българско време). Думата ще имат демократите, които ще изложат своите аргументи за отстраняване на президента Тръмп.

"Политическа мокра поръчка"

В. "Ню Йорк таймс" публикува статия на преподавател по право в университета в Джорджтаун, в която се посочва, че републиканците в горната камара на Конгреса не бива да се впускат в политическа "мокра поръчка", която дори податливо на натиск чуждестранно правителство отказа да изпълни, а именно - очернянето на политически противник.

Каква ирония би било, пише авторът, ако самият процес по импийчмънт срещу Тръмп доведе до този резултат, заради който Тръмп е подложен на импийчмънт: покварата на почтеността на избирателния процес в Америка чрез лишеното от основания охулване на водещия съперник на Тръмп. Това е стъпка, която републиканците ще сгрешат, ако предприемат, и която демократите в Сената трябва да обмислят много сериозно, преди да я позволят като част от сделката за призоваването на свидетели.

Въпреки че е силно зависима от САЩ, в условията на екзистенциална заплаха от Русия, Украйна устоя на настояванията на Тръмп и така и не обяви, че води разследване, в което фигурират магическите думи "Байдън" и "Бурисма" - името на украинската енергийна компания, на чийто борд беше член синът на Джо Байдън - Хънтър Байдън, пише в авторския материал в "Ню Йорк таймс".

Колко необичайно е, че някои републиканци в Сената сега напират да осигурят това, което Украйна отказа да направи, изтъква авторът. Със започването на процеса по импийчмънт, републиканци като Ранди Пол настояха, ако бъдат допуснати показания на свидетели, сред тях да бъде Хънтър Байдън.

Тръмп отиде още по-далече, като настоя да свидетелстват и Джо Байдън, и Хънтър Байдън. Според автора на "Ню Йорк таймс", баща и син Байдън не знаят нищо и нямат какво да кажат за това какво е нареждал президентът Тръмп, защо го е направил и дали това съставлява тежко престъпление, така че отстраняването на държавния глава от длъжност да бъде оправдано. Двамата Байдън са неотносими към процеса свидетели, заключава преподавателят по право.

Но ако Байдън стане свидетел в процеса по импийчмънт, това какво точно ще каже няма да има значение, подчертава авторът. Защото Тръмп, на когото шумно ще пригласят политически и медийни съюзници, няма да спре да твърди, че непристойността на семейство Байдън е доказана извън всякакво съмнение заради необходимостта да свидетелстват пред Сената за предполагаеми злодеяния. Телевизия Фокс нюз ще излъчва безкрайни материали за задаването на въпроси на двамата Байдън, като камерата ще следи отблизо свидетелите, а след това материалът ще свършва, преди баща или син Байдън да отговори. Това обаче ще накара мнозина американци да вярват, че Джо Байдън наистина е извършил нещо погрешно, дори да не могат да кажат какво точно е то.

Това ще бъде опасно повлияване върху изборите през 2020 г. в САЩ и дори още по-вредна стъпка за американската демокрация в дългосрочен план, заключава авторът на "Ню Йорк таймс".

"Правно празнословие"

В друг материал, член на редакционната колегия на "Ню Йорк таймс" пише, че изтърканото писмено изложение на юридическия екип на Тръмп вероятно ще проработи, независимо че изобилства от неверни твърдения и подвеждащи формулировки и представлява правно празнословие.

Същността на обосновката, изложена на 110 страници, е, че президентът не може да бъде отстранен от длъжност за поведение, което не представлява същинско престъпление. Казва се, че досегашните процеси по импийчмънт са се основавали върху твърдения за нарушения на съществуващия наказателен закон.

Почти сигурно е обаче, че тезата на защитата ще проработи, посочва авторът. Той обяснява, че това ще стане, защото републиканското мнозинство в Сената, начело с Мич Макконъл, знае, че собственото му оцеляване е обвързано с това на Тръмп и е по-загрижено да остане на власт, отколкото да остане вярно към ръководната роля на конституцията. Затова Макконъл ще направи всичко по силите си да смачка процеса по импийчмънт и той да протече с възможно най-малко шум и малцина свидетели. Авторът заключава, че в тази ситуация президентът и Сенатът са си лика-прилика.

Ограничения за журналистите

В. "Вашингтон пост" помества писмо на сенатора демократ Мартин Хайнрик, който изразява "изключителна загриженост и притеснение" заради ограниченията, наложени на журналистите при отразяването на процеса по импийчмънт. Хайнрик изтъква, че репортерите вече са се оплакали, че са възпрепятствани да задават въпроси на сенаторите.

Писмото е адресирано до най-високопоставения административен служител в Сената, който наложи ограниченията за медиите. В текста си Хайнрик пише, че "да се налагат ограничения на пресата означава да се налагат ограничения върху възможността на американците да научат за характера и поведението на техните избрани лидери".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят