Партийни журналисти и коментатори оглавяват листите на БСП

Елена Йончева, Александър Симов и Тома Томов ще са кандидатират за депутати

Партийни журналисти и коментатори оглавяват листите на БСП

Журналисти от партийния печат на БСП, бившата говорителка на президента Румен Радев – Елена Йончева и анализатори, защитаващи проруски тези се оказаха водачи на кандидат-депутатските листи на социалистите. Подредбата бе утвърдена от Националния съвет на БСП в събота. До петък вечерта нямаше окончателна яснота за част от многомандатните избирателни райони, но след 22 часа партийният лидер Корнелия Нинова е предложила неочаквани номинации, които са одобрени от Изпълнителното бюро.

По нейна лична покана например листата в Хасково ще бъде оглавена от бившата прессекретарка на президента Румен Радев - Елена Йончева. Йончева заемаше поста до петък, а преди това участваше в Инициативния комитет издигнал новия държавен глава, както и в предизборната му кампания. Йончева е бивша конкубина на екслидера на БСП Сергей Станишев, работила е в БНТ и ТВ7. Автор е на четири документални филма за събитията в Украйна.

В събота сутрин тя написа във "Фейсбук", че за нея е било чест да работи за държавния глава. "За мен е още по-голямо предизвикателство да участвам в промяната на нашата родина, като се включа в една тежка битка - тази за парламента", пише Йончева.

Изненадващо листата в Благоевград бе предложен и одобрен  журналистът Тома Томов, за който м.г. Комисията по досиетата обяви, че е бил сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност от 1970 г. под псевдонима Тодоров.

В Пловдив листата ще оглави професорът по социология Иво Христов, който е преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Христов защитава отявлено вижданията на БСП.

Иво Христов от филма на проправителствената руска телевизия "Россия 24" "Братушки Болгария".

Членът на тяснопартийното ръководство на левицата и автор в печатния орган на БСП – "Дума" Александър Симов пък ще води листата в Кърджали. През 2014 г. той бе и кандидат за евродепутат на левицата, а сега е част от най-тясното ръководство на БСП.

Водачи на червени листи ще бъдат и новите лица в Изпълнителното бюро на БСП Крум Зарков, Иван Ченчев и Стоян Мирчев. Зарков, който е син на журналистът от в. "Труд" Анна Заркова, вече оглавява международния отдел на "Позитано" 20 и най-вероятно ще води листата на "БСП за България" в Русе. Ченчев, който е работил като спортен журналист и пресаташе на ЦСКА, ще застане начело на червената листа в София-област, откъдето депутат досега бе Нинова. Той има кратък парламентарен опит в 42-ото Народно събрание, където влезе на мястото на Петър Курумбашев.

Водач в Силистра ще бъде досегашният депутат от столицата Стоян Мирчев, който е син на социолога проф. Михаил Мирчев. Приближените до Михаил Миков, който според последните промени в устава няма право да бъде депутат - Станислав Владимиров и Филип Попов ще са водачи в Перник и Видин.

Очаквано БСП залага на старите си лица в редица райони - Кирил Добрев (Габрово), Драгомир Стойнев (Стара Загора), Жельо Бойчев (23 МИР София), Валери Жаблянов (Кюстендил), Кристиан Вигенин (Ямбол), Таско Ерменков (Сливен), Дора Янкова (Смолян), Петър Кънев (Бургас), Весела Лечева (Велико Търново), Светла Бъчварова (Търговище), Красимир Янков (Добрич), Георги Търновалийски (Пловдив-област), Иван Иванов (Шумен) и Васил Антонов (Плевен).

Лидерът Корнелия Нинова ще води листата в 25 МИР в София, каквато е традицията за председателя на БСП. Актьорът Стефан Данаилов ще бъде водач в 24 многомандатен район в София. Третият софийски район – 23 МИР ще бъде воден от Жельо Бойчев.

В Пазарджик се очаква да бъде утвърден експертът по сигурността о.з. полк. Славчо Велков, който е бил на командни длъжности в армията, както и главен секретар на МВР; в Монтана - бившият зам.-министър по екологията и настоящ областен лидер на БСП Атанас Костадинов; в Разград - бившият кмет Денчо Бояджиев и в Ловеч - областният лидер на БСП Милко Недялков, който е работил като журналист. Във Враца водач ще е Иван Генов, който е бил изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?