Партийните оценки за кабинета “Райков“ от суперлативи до съмнения, че е на ГЕРБ

БСП ще следи ежедневно правителството, ДПС дава само до 10 дни толеранс

сн. БГНЕС

От приветствия за служебния премиер Марин Райков до пълно отрицание на екипа, подбран от Плевнелиев. Такива бяха политическите реакция непосредствено след обявяването на служебното правителство от държавния глава във вторник.

Първата реакция след речта на Плевнелиев бе на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, който обясни, че не знае нито едно име от служебния кабинет, но призова за "благосклонно" отношение.

"Нямам представа за имената на тези хора. Познавам само Марин Райков и Екатерина Захариева", обясни шефът на ГЕРБ в парламента. Той обясни, че трябва да има благосклонно отношение към новоназначеното правителство с мотив, че то трябва да получи толеранс от 100 дни.

Служебното правителство работи до назначаването на редовно и предвид факта, че изборите са на 12 май, служебният кабинет може и да не успее да навърти 100 дни на "Дондуков 1".

Сините чакат атаки срещу служебния кабинет

"В състояние на криза страната се нуждае от убеден демократ и патриот за министър-председател. Марин Райков е патриот и демократ", коментира депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев и уточни, че от години познава служебния премиер.

"Нямам никакви съмнения в неговата убеденост да си свърши добре работата. Речта, която произнесе, беше забележителна. Министър-председателят изпрати няколко ясни послания. Тези послания бяха както към хората, които протестираха, които той определи по един много висок начин – нарече "национално достойнство” протестите и гражданското поведение на хората. Същевременно той каза, че ще бъде неотклонен към спазването на демократичните ценности, Конституцията и този европейски избор на българите, който е направен. Всичко, което беше нужно да се направи, беше казано”, каза Методиев.

Депутатът обясни, че очаква атаки срещу президента и служебното правителство. "Това не е парламентарно правителство и то не може да е толкова силно, колкото едно парламентарно правителство. Но в рамките на своите задължения като служебно правителство то се води от много силен човек – г-н Райков”, посочи депутатът.

"Радвам се, че е оценен професионализмът на Марин Райков и готовността му да поеме отговорност за България в този труден момент. Той беше част от един екип, който веднъж вече успя да възстанови доверието в България – да постигне икономическа стабилност, да стартира най-важните реформи, да започне преговори с Европейския съюз, да свали визите за българските граждани. Един екип, който постави началото на модернизацията на България.

Днес тази модернизация трябва да продължи", коментира евродепутатът Надежда Нейнски, чийто заместник е бил Райков в МВнР.

БСП обеща ежедневни оценки

"Прави впечатление, че служебният кабинет се обявява в последния срок. Ние настоявахме максимално бързо това да бъде направено, след като трите формации върнат проучвателния мандат", коментира от своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Г-н Плевнелиев помоли кабинетът да не бъде съден, а да си свърши работата. Няма как това да се случи. Имаме достатъчно време да заявим кои са основните приоритети пред едно служебно правителство – да организира честни избори, да разкрие истината за държавата, за да се знае наследството на това правителство, което си отива. Ще преценяваме дейността на служебния кабинет ежедневно", смята още той.

Лидерът на БСП обясни за пореден път, че "не може да има честни избори, ако в МВР останат назначените от Цветан Цветанов лица"

"Няма как да се говори за честни, неманипулирани избори, ако ръководството на МВР остане същото, назначено от Цветанов", категоричен е той. Назначаването на г-жа Първанова за министър на вътрешните работи трудно дава гаранции, че това няма да се случи, каза той и обясни, че първото изпитание за нея е да разкрие информация за досиетата на лидерите на протестите.

Досега МВР изпълняваше политическа поръчка на г-н Цветанов и има съмнения, че с това действие се гарантира професионалното ръководство на МВР в лицето на г-н Флоров да запази своята позиция, каза лидерът на БСП. За спешните социални мерки той коментира, че и досега при действащ парламент нищо от настойчивите искания на социалистите не беше решено.

Нов кабинет на ГЕРБ

Според евродепутата от левицата Ивайло Калфин пък "новото българско правителство в преобладаващата си част е съставено от висши служители и представители на политическите ръководства в правителството на ГЕРБ". Според него на практика президентът е назначил втори кабинет на доскоро управляващата партия.

Сходна теза изказа лидерът на ДПС Лютви Местан. "Хубавото на този служебен кабинет е, че се поставя точка на управлението на Борисов", коментира той. Според него основното задължение на Плевнелиев е било да представи състав, над който да не тегне партийна ангажираност на министрите, а такива съмнения всъщност има.

"Министър-председателят и още трима заместник-министри са били назначени от Бойко Борисов, защото той ги е назначил", заяви Местан.

"При представянето на състава на служебния кабинет, президентът заяви, че не е гледал партийната украска на министър-председателя и на министрите, а трябваше", смята Местан.

Няма съмнение, че политическата кариера на Марин Райков се свързват пряко с двама премиери – Бойко Борисов и Иван Костов. Генерал Петя Първанова идва от екипа на Цветан Цветанов, обяви лидерът на ДПС.

"Петя Първанова е била не просто директор на дирекция, а директор на една от най-важните дирекции, от което би трябвало да се сетим, че в нейния ресор стои въпроса за Шенген и за мониторинга – две сфери, в които кабинетът "Борисов" се провали тотално. И това е причината, поради която управлението на Борисов да не остане в историята със знаков исторически успех, на какъвто се радваха предишните три кабинета“, каза още Лютви Местан.

Всичко това дава основание да се говори, че ключовите фигури в този служебен кабинет - премиер, министър на вътрешните работи и двама вицепремиери дават основание да се говори, че това е кабинет на зам.-министрите на Бойко Борисов, коментира лидерът на ДПС.

Според него толерансът, на който може да се радва служебния кабинет е около една седмица или десетина дни. От ДПС очакват от новите министри незабавно да освободят зам.-министрите на кабинета "Борисов", както незабавно да се освободи настоящият състав на "Информационно обслужване" и да се назначи нов.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?