Партийно зависими кандидати са новите номинации за заместник-председатели на КФН

Партийно зависими кандидати са новите номинации за заместник-председатели на КФН

Бившият изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) и настоящ зам.-министър на финансите Бойко Атанасов и зам.-председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси от ГЕРБ Диана Йорданова ще бъдат номинирани за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН), съобщи "Капитал".

Бойко Атанасов ще бъде предложен за ръководител на дирекция "Надзор на инвестиционната дейност", а Диана Йорданова - за осигурителния надзор.

И двамата са политически кандидатури, а не експерти. Бойко Атанасов ще бъде предложен от Патриотичния фронт, но в миналото е свързван с ДПС. Диана Йорданова е депутат от ГЕРБ и бивш общински съветник на ГЕРБ в Бургас. И двамата нямат опит в секторите, които ще контролират.

Това е нов опит за попълване на състава на КФН, след като преди лятната ваканция парламентът бламира предложените от председателя на КФН Карина Караиванова – Йордан Чомпалов и Румен Соколов, заради липса на политическа договорка между ГЕРБ и Патриотите.

Повторната процедура за избор на заместник-председатели на КФН беше открита тази седмица.

Диана Йорданова – счетоводителят от Бургас

Според източник на "Капитал" номинацията на депутатката Диана Йорданова се обсъжда по-отдавна и е била възприета положително от Карина Караиванова, която ще внесе кандидатурата ѝ за ръководител на "Осигурителен надзор". Това е дирекцията в КФН, която контролира дейността на пенсионните фондове и предстои да регулира фазата на изплащане на пенсии от допълнителното доброволно осигуряване. Бъдещият заместник-председател в ресора ще трябва да приложи и новите дефиниции в Кодекса за социално осигуряване, с които да се разплетат инвестициите в свързани лица в пенсионния сектор.

Диана Йорданова е кадър на ГЕРБ от Бургас, където е била общински съветник. Преди това се е занимавала със счетоводство през собствена счетоводна къща.

В парламента тя е заместник-председател в Комисията по бюджет и финанси и е смятана за доверено лице на шефката на комисията Менда Стоянова.

Ако Йорданова бъде избрана от парламента, ще заеме мястото на Ангел Джалъзов. Неговият мандат изтече преди близо три години, а работата му системно е критикувана от представителите на сектора.

Заместник-министърът на финансите Бойко Атанасов

Другата номинация, която според запознати с процедурата Карина Караиванова ще внесе в парламента, е на Бойко Атанасов. Той е бивш изпълнителен директор на НАП и настоящ зам.-министър на финансите.

Атанасов застана начело на НАП по време на управлението на Пламен Орешарски и остана на поста при втория кабинет на Бойко Борисов.Според източници от ГЕРБ това е станало след договорка с Делян Пеевски, пише "Капитал".

Докато Атанасов беше начело на приходната агенция, данъчните често проверяваха фирми, неудобни на тандема Пеевски - Василев. Това е друга причина да се смята, че Бойко Атанасов е близък до депутата от ДПС. И трето, назначението му за зам.-министър на финансите и сегашната му кандидатура идват от коалицията "Обединени патриоти", която се превърна в трамплин към властта на кадри от обкръжението на Пеевски.

Атанасов ще бъде номинация за заместник-председател на КФН, ръководещ "Надзор на инвестиционната дейност", като в ресора му ще попаднат публичните дружества, търгувани на фондовата борса, инвестиционните посредници, взаимните фондове.

Вариант за поста е бил и досегашният временно изпълняващ длъжността Владимир Савов, за когото партийни симпатии показа БСП, но номинацията му категорично е била отхвърлена от Карина Караиванова.

От експерти към партийци

По закон заместници в КФН може да посочва единствено председателят на комисията Карина Караиванова, а депутатите в Народното събрание могат да одобрят или да отхвърлят кандидатурите.

Първият опит на Караиванова да прокара собствени номинации беше през юли. Той се оказа неуспешен, защото кандидатите не са били съгласувани с партийните централи. Така Румен Соколов и Йордан Чомпалов не получиха подкрепата на депутатите.

Сега информациите са, че е постигната политическа сделка и постовете на заместник-председатели във финансовия регулатор са изтъргувани срещу подкрепа за законопроекта, който предвижда КФН да мине на самоиздръжка, пише "Капитал".

Така поредният независим на хартия регулатор ще бъде попълнен с близки до партии хора на квотен принцип. По сходен начин мина и изборът на комисари в Комисията за защита на конкуренцията.

Споделяне

Още от Бизнес