Партньор на Борисов във властта громи ″долара″ от Москва

Партньор на Борисов във властта громи ″долара″ от Москва

Лидерът на ″Атака″ и шеф на една от двете парламентарни групи на управляващото мнозинство Волен Сидеров се закани от Москва да ″разбие хегемонията на долара″.

Новата му политическа цел като поддръжник на българското прозападно правителство бе лансирана във вторник на международен форум "Развитие на парламентаризма", провеждащ се в руската столица. Информацията за изказванията на българския парламентарист е от пресцентъра на партията му.

"Суверенитетът на нациите отдавна е задушен с кадифените ръкавици на т.нар. демокрация и глобализъм. А икономиката на света също от десетилетия не се командва от националните парламенти, а от транснационалните корпорации, които имат в пъти по-големи финансови ресурси и от най-големите национални държави", заявил Сидеров.

Той дал и актуален пример с новия еврорегламент за личните данни, който принуждава всяка фирма да обработва по специален начин данните на служителите и клиентите си. По думите му обаче такава услуга предлагат само няколко чуждестранни фирми срещу голям хонорар.

"Ако не заплатиш на тях, няма да спазиш изискванията на еврорегламента и следва глоба до 10 милиона евро, уточнил Сидеров пред над 500 парламентаристи и експерти от 96 страни по света - Това е чудесен инструмент за отстраняване на компании, които пречат на големите международни играчи. И българският парламент не може да направи нищо", твърди той, въпреки че изказването му няма особено общо с истината.

Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" обаче бил оптимист за бъдещето на парламентаризма и предложил за тема на следващия форум да бъде "Как да разрушим финансовия монополизъм и да създадем балансиран, многополюсен свят".

"Днес, ако искаш да купуваш и продаваш, трябва да се съобразяваш с диктата на Световната търговска организация и транснационалните компании. Дори мощни икономики като китайската или руската са в зависимост от долара. Разплащания с държави като Иран са направо невъзможни, защото си зависим от американската банкова система. А властта отвъд океана решава кой е демократичен и кой не, кой е добър и кой – лош."

"Може ли това да се промени? Вече има действия в тази посока, но не достатъчно. Без разбиване на световния финансов монопол, не може да има многополюсен свят. А без многополюсен свят не може да има национален суверенитет и нормална парламентарна дейност на отделните държави", заявил в заключение лидерът на "Атака".

Прессъобщението, изготвено от ″Атака″ е озаглавено "Сидеров пред парламентарния форум в Москва: Трябва да разбием хегемонията на долара″.

Идеята на един от лидерите на мнозинство у нас, той обяви, че при анексирането на Крим Руската федерация е била в правото си, и "повлия" на правителственото решение да не гоним руски дипломати заради случая "Скрипал″.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?