Партньорите на Меркел й дадоха две седмици за европейско решение за мигрантите

Берлин предлага ЕС да плаща на страните, които приемат обратно мигранти

Хорст Зеехофер и Меркел.

Баварските съюзници на германския канцлер Ангела Меркел ѝ дадоха срок от две седмици да договори общо решение на мигрантския въпрос с други европейски страни, като така "охладиха" временно спора, който  от седмици застрашава стабилността на управляващата коалиция в Германия. 

Ако такова споразумение не бъде постигнато до уречения срок обаче, германският вътрешен министър Хорст Зеехофер ще нареди на полицията да започне да спира на границата и да отпраща мигранти, подали молба за убежище в други държави членки. 
 
Решението е било взето на среща на ръководството на баварския Християнсоциален съюз в Мюнхен, а Меркел вече се е съгласила с него, съобщи ДПА. 
 
До конфронтацията между Меркел и традиционните ѝ баварски партньори се стигна заради "всеобхватния план за миграцията" на вътрешния министър Зеехофер  - документ, в който той иска да покаже на избирателите нова твърда линия преди трудните избори в Бавария през октомври.
 
Меркел потвърди в понеделник, че ще преговаря с други европейски страни по въпросите на миграцията и ще даде отчет за тези разговори пред партията си на 1 юли.
 
Тя каза, че не иска Германия едностранно да започне да връща мигранти на границите си - нещо, за което призовава Зеехофер.
 
Какво предлага Меркел? 
 
Германският канцлер каза, че ще проведе преговори на и около предстоящата среща на върха на ЕС. Германия може да предложи на други държави членки на ЕС финансова помощ, ако те се съгласят да приемат обратно мигрантите, подали молби за убежище на тяхна територия, отбеляза Меркел.
 
Германският канцлер обясни, че двустранните споразумения, които цели да сключи с Италия, Австрия и други държави, ще бъдат подобни на онова, договорено от ЕС с Турция през 2016 г.
 
Преди изтичането на крайния срок, който ѝ дадоха от Християнсоциалния съюз,  ще има среща на върха на ЕС на 28 и 29 юли. 
 
Меркел отбеляза, че ХДС и ХСС имат общата цел имиграцията към Германия да бъде по-добре организирана, а броят на мигрантите, влизащи в Германия - значително намален.
 
Канцлерката каза, че германските власти няма да допускат мигранти, които са вече регистрирани в други европейски страни, но подчерта също, че няма да има "автоматичен механизъм" за отхвърляне на бежанци на границата.
 
Зеехофер готов сам да връща мигранти от границата 
 
Председателят на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер каза от своя страна, че е готов да започне да връща от границата мигранти, регистрирани в други страни от ЕС, ако канцлерката Ангела Меркел не постигне споразумение на европейско равнище до края на този месец. 
 
"Пожелаваме успех на канцлерката", каза Зеехофер на пресконференция в Берлин, след като ХСС единодушно одобри неговия нов имиграционен план.
 
"Ние обаче оставаме на нашата позиция, че ако незабавното връщане на мигрантите от границата не е възможно, аз незабавно ще наредя на полицията онези хора, които имат или забрана за влизане, или забрана да пребивават (в Германия), веднага да бъдат връщани още на границата", подчерта той. 
 
Германският вътрешен министър уточни, че има предвид и мигранти, които или са регистрирани, или са подали молба за убежище в друга страна от ЕС. 
 
Разривът между двете партии, които управляват в Германия заедно със социалдемократите, сериозно заплашва единството и стабилността на правителството, съставено едва половин година след парламентарните избори в Германия.
 

Междувременно Германската социалдемократическа партия заяви в понеделник, че няма автоматично да подкрепи споразумение между десноцентристките партии (Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз) за ограничаване на броя на мигрантите, пристигащи в Германия, предаде Ройтерс.

Водачката на ГСДП Андреа Налес каза пред журналисти, че и трите партии в управляващата коалиция трябва да обсъдят предложенията на министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер преди европейската среща на върха в края на месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа