Партньорка на Самоковеца готвена за търговско аташе в Барселона

Партньорка на Константин Димитров- Самоковеца, чиито фирми се разследват за контрабанда, е близо до получаване на поста търговски представител в Барселона. Ралица Узунова е дъщеря на собственика на "Интерсервиз Узунов" Красимир Узунов. Според публикация на в. "168 часа" от 6 юни тя е акционер в регистрираната в Лондон фирма "Голд стандарт съплайс " заедно със съпругата на Самоковеца - Ангелина.

Фирмата е регистрирана на адреса на бизнесмена в Лондон. Узунова е съдружник и с партньора на Самоковеца Александър Проданов във фирма "Бългериън начуръл фуудс".

Красимир Узунов твърди пред вестника, че дъщеря му и Проданов са просто приятели, а тя самата се занимавала в момента с бизнеса на неговата компания с диворастящи гъби.

Бившият заместник-министър на икономиката Милен Керемедчиев заяви пред mediapool.bg, че не е знаел за връзките на Узунова с Константин Димитров- Самоковеца. Според източници от бизнессредите, дейността на Узунова е свързана с търговия с Испания, което би означавало конфликт на интереси, ако бъде изпратена и като търговски представител в Барселона.

Милен Керемедчиев не отрече, че тя се очертавала като победител в конкурса за мястото в Барселона, но уточни, че поради промените в правителството въпросът не е бил придвижен от него към предишния министър на икономиката Николай Василев.

Според Керемедчиев Узунова показала много добри качества и се представила добре на тестовете.

Бившият заместник-министър обясни, че след края на всеки конкурс за търговски представител документите на кандидата се изпращат за проверка в Национална служба сигурност. Едва след получаване на положителен отговор от тази служба кандидатът се утвърждава и се прехвърля на Министерството на външните работи за получаване на дипломатически статут.

В случая с Узунова до представяне на преписката в НСС не се е стигнало. От министерството на икономиката обясниха за mediapool.bg, че не би могло да има движение по въпроса от екипа на министър Шулева, защото все още не са разпределени ресорите на нейните заместници и не е ясно кой ще отговаря за търговията.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?