Първа доставка от ваксината на Moderna, очакваме още 2.9 млн. дози от Pfizer/BioNTech

Първа доставка от ваксината на Moderna, очакваме още 2.9 млн. дози от  Pfizer/BioNTech

България получи първа символична пратка с 2400 дози от ваксината на американската компания Moderna в сряда и от утре започва имунизация и с нея. Тъй като доставените количества са малко, те ще останат да се прилагат само на териоторията на столицата, а при втората пратка от 4000 дози, която се чака на 25 януари ще бъдат разпределени дози и в други градове.

Получените количества в момента се съхраняват в хладилник, който поддържа температура -20 градуса, а в обкновен хладилни от 2 до 8 градуса може да се държи до 30 дни. Здравният министър Костадин Ангелов, който посрещна пратката, обяви, че страната ни очаква и допълнителни 2.9 млн. дози от първата одобрена ваксина на Pfizer/BioNTech съгласно договора, който ЕК сключи за удвояване на дозите.

Допълнителните количества обаче се очакват по-късно през годината, а компаниите и в момента имат забавяне в доставките.

"Добрата новина е, че ЕК сключи договор за допълнителни количества ваксини от тази на Pfizer/BioNTech и българската държава участва и в това споразумение с индикативни количества към днешна дата близо 2.9 млн. ваксини. Така че вече имаме абсолютно спокойствие, че ще имаме достатъчно количества за всички български граждани. В процес на регистрация е и ваксината на AstraZeneca Индикативните количества от нея са 4.5 млн. дози", коментира в сряда Ангелов.

Ангелов очаква първата фаза на ваксинация да приключи до края на януари или поне за хората, декларирали желание на този етап, които по думите му са "под 100 000 души".

От другата седмица започва паралелно и изпълнението на втората фаза според ваксинационния план, която обхваща обитателите и персонала в домовете за възрастни хора и учителите. И в двете групи желаещите да се ваксинират са около 21%. Желание досега са заявили около 3000 души от общо 15 000 настанени в домове за възрастни хора.

Ангелов посочи, че се очакват още 35 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech на 18 януари.

Ангелов е удовлетворен от темпа, с който върви ваксинацията, но очаква той да се подобри след включването на личните лекари.

"Ние не сме оползотворили пълната възможност за ваксинация. Имамахме ден с 4000 ваксинирани. Ако се използва капацитетът на всички 4 5000 лични лекари и правят по 10 имунизации на ден, колкото е оптималното, ще се правят по 45 000 имунизации на ден само от тях. Като добавим мобилните екипи, болниците, ще дойдат дни в, които ще правим по много повече ваксини на ден", коментира Ангелов.

До момента у нас са ваксинирани общо 15780 души, като за последното денонощие са 1619.

Какви доставки получихме и какви очакваме?

Досега страната ни получи две пратки от ваксината на Pfizer/BioNTech от по 9750 дози и 25 000 дози. До края на януари се очакват общо  60 450 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech и 6 000 дози от тази на Moderna, които са достатъчни за ваксинирането на 33 000 души с по две дози.

В края на миналата седмица Министерството на здравеопазването публикува график за очакваните доставки от двете вече одобрени ваксини на Pfizer/BioNTech и Moderna. До края на юли от тях се очаква да получим 1.5 млн. дози, които биха стигнали за имунизацията на 750 000 души.  Към края на януари се очаква одобрение в ЕС и на третата ваксина – на "AstraZeneca" и Оксфордския университет, на която България разчита за масовата ваксинация.

В петък здравният министър Костадин Ангелов каза, че първата доставка от оксфордската ваксина ще е 500 000 дози, а от нея общо се очакват 4.5 млн. ваксини, които ще стигнат за 2.5 млн. българи.

Други ваксини, за които се очаква да получат одобрение в първото тримесечие на 2021 година, са еднодозовата ваксина на "Janssen", от която България очаква 2 млн. дози и тази на "Novavax", от която не се знае какви количества се очакват.

Българските власти отказват да предоставят информация за общите договорени количества с производителите и графика на доставки, като са публикували само график с очакваните доставки за полугодието на двете вече одобрени ваксини на Pfizer/BioNTech и "Moderna".

По принцип разпределението на ваксините в отделните държави на ЕС става въз основа на квоти според дела на населението от общото население на блока.

Всяка държава обаче има право за заяви по-малко или по-голямо количество. У нас, а и в ЕС, доскоро основно се разчиташе на ваксината на "AstraZeneca" и Оксфордския университет, която използва позната технология, има лесна логистика и е по-евтина за сметка на РНК-ваксините, от които са заявени по-малки количества. Заради това, че бяха одобрени по-бързо и високата им ефективност обаче ЕК предоговори и удвои количествата от Pfizer/BioNTech.

Здравните власти вече многократно обявиха, че очакват масовата ваксинация в страната да започне след второто тримесечие на годината, когато се очакват по-големи наличности от повече на брой ваксини. Като цяло прогнозите са ваксинационната кампания да се проточи през цялата 2021 година

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?