Първа група бунтовници от ПКК се е изтеглила от Турция в Ирак

Първа група бунтовници от ПКК се е изтеглила от Турция в Ирак

Първа група бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК) е пристигнала тази сутрин в Ирак, след като се е изтеглила от Турция, предадоха осведомителните агенции в петък.

Петнадесет бунтовници пристигнаха в Харур - селище в провинция Дохук в Иракски Кюрдистан, съобщи журналист от АФП. Ние сме първата група, достигнала до сигурна зона, заяви Жагар, ръководител на групата бунтовници, състояща се от девет мъже и шест жени.

Бунтовниците са пристигнали в Харур около 6 часа местно време и са били въоръжени с автомати Калашников и гранатомети. Те са били посрещнати от други членове на ПКК, базирани на иракска територия.

ПКК обяви на 8 май, че бойците ѝ са започнали изтегляне към Ирак в рамките на предприетия процес за мирно уреждане на кюрдския конфликт.

От началото на годината турското правителство активизира политическите усилия по решаването на кюрдския въпрос. Анкара проведе продължителни преговори с излежаващия доживотна присъда затвор лидер на Кюрдската работническа партия (ПКК)  Абдуллах Йоджалан в процес за мирно решаване на кюрдския проблем. На 21 март, кюрдската Нова година Невруз, Йоджалан призова бойците от ПКК да сложат оръжие и да напуснат територията на Турция.

В съответствие с постигнатите договорености кюрдските отряди с численост от около 2 хиляди души трябва да се завърнат в своите бази в планинските райони на Северен Ирак. Процесът на тяхното извеждане трябва да приключи тази есен.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган многократно повтори, че бунтовниците няма да бъдат атакувани от силите за сигурност, докато се изтеглят към Ирак.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?