Първа копка от Станишев за завода на Гриша Ганчев за китайски коли

Първа копка от Станишев за завода на Гриша Ганчев за китайски коли

Празникът на Ловеч – 11 май, беше отбелязан със старта на амбициозния проект на бизнесмена и собственик на футболен клуб "Литекс" Гриша Ганчев за строеж на завод за китайски автомобили в ловешкото село Баховица. Първа копка на предприятието направи премиерът Сергей Станишев, който още в края на миналата година заяви, че ще подкрепя проекта.

Автомобилите, които ще се произвеждат у нас, са от марката "Грейт Уол". Едноименната китайска компания работи у нас в съдружие с "Литекс Моторс", 92% собственост на Гриша Ганчев и 8% - на Корпоративна търговска банка. Миналата година ловешката общинска администрация предостави терена за завода на "Литекс моторс".

Идеята на китайско-българското дружество е в завода в Баховица да се сглобява цялата серия автомобили на "Грейт Уол". Първоначалните инвестиции възлизат на 80 милиона евро, а в следващ етап ще достигнат до 300 милиона евро. Предприятието ще открие 1300 работни места.

Плановете са в края на 2010 г. ловешкият завод да произвежда джипа "Хувър" и лек автомобил "Флорид". Те пък щели да бъдат използвани за прототип и на български автомобили, стана ясно на откриването.

"Грейт Уол"е първата частна автомобилна компания, която е регистрирана на Хонконгската стокова борса. Нейните продукти са пътнически автомобили, миниванове и пикапи. Компанията притежава повече от 20 дъщерни предприятия с над 18 000 служители.

Станишев подчерта по време на събитието, че автомобилите, произведени у нас, ще намерят пазар в страните-членки, тъй като ще се продават без ограничителни мита.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?