Първа копка сложи началото на модернизацията на Американският колеж в София

За първи път от 30-те години на миналия век Американският колеж в София ще бъде основно модернизиран и преустроен, ще се направи и пристрояване към съществуващата сграда. Инвестицията е над 10 млн. долара, а изпълнител на обекта е "Геострой" АД. Това стана ясно по време на първата копка на обекта. Церемонията се проведе пред знаковата сграда Острандър хол, а хорът на колежа я откри с изпълнение на националните химни на България и САЩ.

Строителните дейности на територията на колежа ще продължат 14 месеца. Новият учебен комплекс ще има библиотека и медийна зала, зала за сценични изкуства и представления, учебни аудитории, трапезария, както и други съвременни помещения и оборудване. Той ще предоставя на учениците от колежа възможности за образователни, извънкласни и развлекателни дейности на световно ниво, адекватни на техните впечатляващи академични постижения в България и чужбина.

По-голямата част от инвестицията (80%) е осигурена от фондация "Америка за България". Останалата част е набрана с подкрепата на програмата на Американските училища и болници в чужбина (ASNA) на Американската асоциация за международно развитие (USAID) и други частни и институционални дарители.

След проведена многоетапна тръжна процедура за изпълнител на строителните дейности е избрана фирма "Геострой" АД.

В приветственото си слово д-р Ричард Юинг, президент на колежа, цитира Томас Джеферсън: "Когато просветиш хората, тиранията и потисничеството на тялото и духа ще изчезнат като злите демони при изгрева на зората."

Освен в доброто на човечеството, инвестицията в образованието е и "най-добрият подарък, който родителите могат да направят на децата си", каза д-р Юинг. Той добави, че колежът дължи тази инвестиция на вече постигнатото, но че смисълът на този проект е бъдещето. "Водени от своята надежда и вяра във вашето настояще и непредвидимо бъдеще, ние сме убедени, че ще постигнете велики дела," обърна се д-р Юинг към учениците.

Д-р Роджър Уитакър, председател на борда на настоятелите на Американския колеж в София, отбеляза: "Ние ще построим впечатляващ учебен комплекс. Но целта ни не е да печелим архитектурни награди. Нашата дейност се основава на разбирането, че пространството влияе на учението. То променя начина, по който учителите преподават и учениците учат. Има статистически значима връзка между естествената светлина, идваща от прозорец с гледка, и постиженията на учениците. Както Уинстън Чърчил е написал: "Ние оформяме своите сгради, след което те оформят нас."

"Гордеем се, че продължаваме традицията на онези предприемчиви и напредничави американци, които в началото на миналия век са осъзнали огромния потенциал на България и са създали Американския колеж. Досега в него са получили образованието си хиляди талантливи българи, с които тази страна може да се гордее. Радваме се да продължим да допринасяме за успеха на поколения амбициозни българи. С доверие между хора, организации, партньори и държави могат да бъдат постигнати големи неща, като този проект, чието начало поставяме днес", каза Лин Дафт, председател на борда на фондация "Америка за България" в речта си пред всички гостите.

Сред официалните гости бяха посланикът на САЩ в България Ерик Рубин, зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, зам.-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев, зам.- кметът на София д-р Тодор Чобанов, членове на борда на директорите на фондация "Америка за България", изпълнителният директор на "Геострой" АД и представители на мениджмънта на група "Геотехмин," членове на борда на настоятелите на Американския колеж, преподаватели, партньори, приятели, много родители и всички ученици.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?