Първа петъчна молитва в "Света София" от 86 години насам

Сн. БГНЕС

Минути преди 13.30 ч. в петък от "Света София" в Истанбул прозвуча първият призив за петъчната молитва - езан, с което храмът бе отворен отново за мюсюлмански богослужения след 86 години, в които служи като музей, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Преди петъчния намаз откъс от Корана в храма прочете президентът Реджеп Тайип Ердоган, който бе поставил на главата си традиционно бяло кепе.

Огромно множество хора се струпа в района на храма, за да присъства на първото богослужение след отварянето му като джамия. Поради мерките срещу Covid-19 вътре обаче вътре бяха допуснати само ограничен брой хора.

Няколко часа преди молитвата валията на Истанбул Али Йерликая съобщи, че е изпълнен капацитетът и на заградените пространства за намаза около храма и няма да могат да влизат повече вярващи, за да се попречи на разпространението на коронавируса.

През профила си в "Туитър" здравният министър Фахреттин Коджа призова за предпазливост на фона на епидемията.

След 86 години до Деня на Страшния съд "Св. София" отново се открива за молитви, заяви в проповедта си главата на Дирекцията по религиозните дела в Турция Али Ербаш. По-рано той отслужи петъчна молитва, на която присъства и турският президент, в наново открития за мюсюлманско богослужение храм.

Откриването протича при огромен интерес от турските и чужди медии и строги мерки за сигурност. Около 17 000 служители на силите за сигурност се грижат за обществения ред около храма.

Вътре в храма за обедната петъчна молитва бяха допуснати висши официални лица, включително и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, вицепрезидентът Фуад Октай, председателят на Меджлиса Мустафа Шентоп, членове на кабинета.

В храма са поставени пана със стихове от Корана, както и завеси, които прикриват някои от мозайките и фреските. Има опасения, че превръщането на музея в действащ храм ще снижи степента на защита на историческия паметник.

"Св. София" е била посетена от над 3.5 млн. туристи през 2019 г, припомня БНР. 

По случай откриването на храма за молитви Централната банка на Турция отсече специална серия от три вида монети. По-рано турските пощи също пуснаха в обращение пощенска марка по повода. Община Ъспарта, където се отглеждат рози, достави розова вода и розов локум за церемонията днес.

Двама халваджии от Одрин, който е родният град на султан Мехмед II Завоевателя, произведоха 1453 кг халва в чест на годината на завладяване на Константинопол от османците.

На 10 юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за превръщане на "Св. София" в джамия, след като минути по-рано същият ден върховната турска административна съдебна инстанция обяви, че решението на Министерския съвет за превръщане на "Св. София" от 1934 г. в музей е невалидно.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят