Първа поръчка за новия ВиК холдинг - системата "Дунав"

Причината за рестартиране на проекта е рискът от воден режим за Шумен и Търговище

Първа поръчка за новия ВиК холдинг - системата "Дунав"

Първата поръчка за все още несъществуващия държавен ВиК холдинг ще бъде доизграждането на водоснабдителната система "Дунав". Тя трябва да разреши проблема с водата в областите Шумен, Търговище и Разград.

За това са се разбрали заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и кметове и областни управители от Североизточна България на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в сряда.

До срещата в София се стигна след като преди около месец кметове и областни управители поискаха от държавата да довърши ВиК системата "Дунав" и възстановяването на кладенците заради изпразването на язовир "Тича" от сушата. Тогава областният управител на Шумен предупреди, че има риск от въвеждането на воден режим в града, ако не бъдат взети мерки. Според тях доизграждането на системата "Дунав" ще даде трайно решение на проблема с водоснабдяването в Делиормана.

Според Нанков реалното доизграждане на системата може да започне до година, година и половина. Преди това трябва да се направи предпроектното проучване и необходимите анализи, които ще бъдат финансирани от МРРБ. Идеята е строителството на оставащото трасе да се финансира от новия ВиК холдинг.

"Идеята е холдингът да финансира довеждащи водопроводи и нови водоизточници, за да се осигури своевременно необходимата ВиК инфраструктура, особено в райони, където има проблеми с водоснабдяването", каза Николай Нанков, цитиран от пресцентъра на МРРБ.

По думите му строителството на обекта ще бъде възложено на холдинга на инженеринг - проектиране и строителство.

Водоснабдителна система "Дунав" е проектирана през 70-те години на миналия век, след което започва строителството ѝ, което спира след демократичните промени през 1990 г. Към момента вода от нея ползват жителите на Разград и няколко общини от областта.

Трасето започва от русенското село Бръшлен, преминава през областите Разград, Търговище и стига до Шумен, като може да осигури водоснабдяване за повече от 350 000 души. По данни на експерти, на територията на Търговище системата е изградена до Буховци, а до Шумен въобще не стига.

Основните предимства на системата "Дунав" са кладенци с постоянен дебит от 200 л/сек, който не се влияе от засушавания, заради каквито язовир "Тича" не може да се напълни и в момента обемът му е под половината - около 125 550 млн. куб. м.

Най-тежко е положението с водата в Шумен. От началото на годината заради аварии и спешни ремонти по водопровода, градът беше за няколко дни на воден режим. За това кметът на Шумен Любомир Христов разчита на доизграждането на системата "Дунав".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес