Първа присъда за скандала с телефонните подслушвания на "Нюз ъв дъ уърлд"

Ейприл Касбърн

Бивша британска полицайка бе осъдена на 15 месеца затвор за опит да получи пари за съобщаване на поверителна информация на в. "Нюз ъв дъ уърлд". Това е първият обвиняем, осъден на затвор в скандала с телефонните подслушвания на закрития впоследствие вестник от медийната империя на Рупърт Мърдок, съобщи Ройтерс в петък.

53-годишната Ейприл Касбърн е била главен инспектор в британската служба за борба с тероризма. Тя бе призната за виновна в престъпление по служба през януари.

Прокуратурата заяви, че Касбърн се свързала с "Нюз ъв дъ уърлд" през септември 2010 г. и му предала информация, че полицията разследва шестима души, включително бившия главен редактор на вестника Анди Коулсън, който по онова време беше началник на пресслужбата на министър-председателя Дейвид Камерън.

Прокурорите заявиха, че вестникът не е отпечатал статия въз основа на нейното обаждане и не ѝ се е "отплатил" с никаква парична сума.

Касбърн, която е била ръководител на звеното на лондонската градска полиция за разследване на финансирането на терористични дейности, отрича да е искала пари. Тя заявява, че намерението ѝ е било да привлече вниманието върху това, което според нея е било разхищение на ресурси от борбата с тероризма за преследване на хакери, вместо да се наблегне на осуетяване на нападения при наближаващата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ.

Скандалът около подслушването на знаменитости, политици, жертви на престъпления и други, доведе до арестуването на десетина души. Той разтърси медийната империя на Рупърт Мърдок и постави в неловко положение лондонската полиция и политическия елит, като разкри техни близки връзки с медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?