Първа прокурорска оставка

Окръжният прокурор на Русе Люлин Матев е подал в понеделник оставката си от поста прокурор в Окръжна прокуратура – Русе, съобщи пресцентърът на Върховна касационна прокуратура (ВКП). Това стана седмица след като главният прокурор Борис Велчев поиска той и зам.-апелативният прокурор на София Николай Ганчев да напуснат заради засечените им телефонни разговори с русенския бизнесмен Илиян Пенев – Мацола.

Преди 10 дни бе обявен докладът по разработката на НСБОП от 2004 г., която по първоначален анонс е уличавала двамата в корупцията. Тогава обвинителят от антикорупционния отдел към ВКП Катя Антонова, която бе изготвила анализа на документите, заяви, че няма данни за наказателно преследване срещу Матев и Ганчев.

Борис Велчев обаче настоя двамата да се оттеглят заради уронване престижа на съдебната власт, тъй като поддържат връзки с лица с “недобра репутация”.

ВСС призован да не се прикрива зад буквата на закона

Ако Висшият съдебен съвет (ВСС) продължава да не се съобразява с обществения отзвук от поведението на някои свои членове, ако проявява криворазбрана солидарност с тях и не предприеме ясни и енергични действия за утвърждаване на нравствеността и професионализма, ще унищожи и малкото останало доверие към себе си,  се казва в открито писмо на Съюза на съдиите в България (ССБ) до ВСС.

още

Засега няма индикации Николай Ганчев да последва примера на Матев, въпреки изнесените в медиите информации за строителството на частния му хотел във Велинград.

Главният прокурор очаква искането за уволнението на Ганчев да бъде внесено от прекия му началник в Апелативна прокуратура.

След Цеко и Здравко Йорданов бе даден на ВСС

В понеделник главният прокурор поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) да наложи дисциплинарно уволнение на шефа на отдел “Административен” във ВКП Здравко Йорданов. Преди седмица подобно предложение бе внесено и за началника на отдел “Следствен” във ВКП Цеко Йорданов.

Пресцентърът на ВКП съобщи, че искането за Здравко Йорданов е заради “системно неизпълнение на служебните задължения и необосновано забавяне при изпълнението им”.

По-рано Велчев съобщи, че лично е поискал от прокурора да си подаде оставката, защото са констатирани забавяния при разпределението на преписки от ръководения от Йорданов отдел до прокурорите във ВКП.

Споделяне

Още от България