Първа прокурорска оставка

Окръжният прокурор на Русе Люлин Матев е подал в понеделник оставката си от поста прокурор в Окръжна прокуратура – Русе, съобщи пресцентърът на Върховна касационна прокуратура (ВКП). Това стана седмица след като главният прокурор Борис Велчев поиска той и зам.-апелативният прокурор на София Николай Ганчев да напуснат заради засечените им телефонни разговори с русенския бизнесмен Илиян Пенев – Мацола.

Преди 10 дни бе обявен докладът по разработката на НСБОП от 2004 г., която по първоначален анонс е уличавала двамата в корупцията. Тогава обвинителят от антикорупционния отдел към ВКП Катя Антонова, която бе изготвила анализа на документите, заяви, че няма данни за наказателно преследване срещу Матев и Ганчев.

Борис Велчев обаче настоя двамата да се оттеглят заради уронване престижа на съдебната власт, тъй като поддържат връзки с лица с “недобра репутация”.

ВСС призован да не се прикрива зад буквата на закона

Ако Висшият съдебен съвет (ВСС) продължава да не се съобразява с обществения отзвук от поведението на някои свои членове, ако проявява криворазбрана солидарност с тях и не предприеме ясни и енергични действия за утвърждаване на нравствеността и професионализма, ще унищожи и малкото останало доверие към себе си,  се казва в открито писмо на Съюза на съдиите в България (ССБ) до ВСС.

още

Засега няма индикации Николай Ганчев да последва примера на Матев, въпреки изнесените в медиите информации за строителството на частния му хотел във Велинград.

Главният прокурор очаква искането за уволнението на Ганчев да бъде внесено от прекия му началник в Апелативна прокуратура.

След Цеко и Здравко Йорданов бе даден на ВСС

В понеделник главният прокурор поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) да наложи дисциплинарно уволнение на шефа на отдел “Административен” във ВКП Здравко Йорданов. Преди седмица подобно предложение бе внесено и за началника на отдел “Следствен” във ВКП Цеко Йорданов.

Пресцентърът на ВКП съобщи, че искането за Здравко Йорданов е заради “системно неизпълнение на служебните задължения и необосновано забавяне при изпълнението им”.

По-рано Велчев съобщи, че лично е поискал от прокурора да си подаде оставката, защото са констатирани забавяния при разпределението на преписки от ръководения от Йорданов отдел до прокурорите във ВКП.

Споделяне

Още от България

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?