Първа среща Буш - Шрьодер след 16 месечно "вледеняване" на отношенията

Немският канцлер Герхард Шрьодер и американският президент Джордж Буш ще се срещнат за първи път след разногласията на Германия и САЩ около войната в Ирак. Двустранният разговор е в рамките на срещата на Общото събрание на ООН и ще трае половин час. Членове на немското правителство прогнозират, че периодът на "вледеняване" на германо-американските отношения вече е преминал. Очакванията са, освен потвърждение на трансатлантическото сътрудничество, в Ню Йорк да бъде акцентирано и на самостоятелността на немската външна политика. Германия не е "опозиция" на американската политика, но настоява за равнопоставеност, когато става дума за съвместна работа, в този дух са изказванията на политиците в Германия, пише немското електронно издание "Фрайе Пресе".

Централна тема на разговора Буш - Шрьодер ще бъде както и преди Ирак. В момента ООН работи по приемането на нова резолюция. Американското правителство, което поради броя на жертвите сред американските войници, както и поради високия размер на изразходваните средства, се намира под натиск, настоява за обвързване на повече страни както с военния, така и с цивилния контрол в Ирак.

На обратното мнение е Париж, който призовава политическото ръководство на Ирак да бъде предадено възможно най-скоро на местното население.

Германия заема междинна позиция и апелира за "реалистична отсрочка във времето", без да конкретизира какво означава това.

В Берлин цари оптимизъм, че ще бъде намерен компромис по въпроса, пише немското електронно издание. Очаква се Шрьодер да заяви пред Общото събрание на ООН, че Германия е настоява за мултинационално сътрудничество. Той ще предложи също и реформиране на Съвета за сигурност, на който Германия все още не е постоянен член, макар вече 30 години да е част от ООН.

Немският канцлер и американският президент са се срещали за последно преди 16 месеца. Войната в Ирак обтегна отношения между тях. Според координатор в германското външно министерство предстоящата среща е стъпка за възстановяване на приятелските отношения и знак, че "ледената ера е преминала".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?