Първа среща между ИТН и ДБ: Консенсус за съдебна реформа (видео)

Тошко Йорданов настоя да не се спекулира с ДПС и предложи тайминг за изчегъртване на ГЕРБ

Първа среща между ИТН и ДБ: Консенсус за съдебна реформа (видео)

Една от общите цели, които си поставят "Има такъв народ" и "Демократична България", ако се стигне до правителство, са реформи в съдебната система като смяна на главния прокурор Иван Гешев, предсрочна смяна на състава на Висшия съдебен съвет и закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата. Предстоят обаче още разговори преди да се стигне до твърда заявка на ДБ за евентуална подкрепа на партията на шоумена Слави Трифонов.

Това обобщиха съпредседателят на ДБ Христо Иванов и зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов в петък, след първия разговор между ръководствата на двете политически сили за съставяне на правителство с мандата на ИТН.

"На този етап това, което за нас беше важно, е да установим, че сме си поставили същите политически цели, че сменяме Гешев, че сменяме ВСС. Това е цел, която си поставяме, че трябва да има дълбока реформа в прокуратурата и правосъдието и че всички тези бухалки трябва да бъдат елиминирани по умен начин", каза след срещата Христо Иванов.

Тошко Йорданов определи разговорите с ДБ като конструктивни:

"Установихме нещо, което знаехме и преди това, че основните политически посоки на "Има такъв народ" и на "Демократична България" са едни и същи. Наясно сме, че Прокуратурата в този вид не може да бъде. Наясно сме, че трябва да се премахне специализираният съд и прокуратура. Наясно сме, че има предизвикателства пред страната, свързани с Плана за възстановяване и развитие. Основните ни посоки са едни и същи".

Разговорите между двете формации продължават, но вече ще бъдат между експерти по конкретни теми за "изчистване на детайлите, тъй като не сме разбирачи по всички".

Тошко Йорданов: Спрете да ни набутвате ДПС

"Ако има правителство, за което ние даваме подкрепа, искаме то да се отдалечи максимално от ДПС, как това ще се случи, е въпрос към мандатоносителя", подчерта Христо Иванов.

Според Тошко Йорданов по темата за ДПС се спекулира. Той подчерта, че ако има правителство с първия мандат, то "обективно ще бъде правителство на една политическа партия, това няма да е коалиционен кабинет". По думите му другите партии са свободни да решат как да гласуват в пленарната зала.

"Излагаме нашите виждания. Тук не е търсене на коалиционна подкрепа. Ще ви помоля да спрете да спекулирате с това с ДПС", коментира с раздразнение Тошко Йорданов, след като партията му изненадващо включи и ДПС във формулата за търсене на подкрепа за бъдещо правителство, макар преди това панически да бягаше от нея. ГЕРБ е единствената партия, която ИТН не покани на консултации за бъдещо управление.

И БСП, и ДПС, и "Демократична България", и "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) биха могли да гласуват за това правителството, ако в политиките ни виждат себе си, каза Йорданов и призова:." Никой не може да забрани на някого да подкрепи някаква политика. Спрете да набутвате ГЕРБ или ДПС. Това не е коалиционно правителство".

"Ако случайно постигнем правителство, може да започнете да броите изчегъртването на ГЕРБ като тайминг - отзад напред: от 100, 99,98... 0", заяви Тошко Йорданов.

ИТН и ДБ увериха, че не са били обсъждани конкретни имена на кандидати за премиер или министри.

"Естествено, че когато трябва да гласуваме, ще преценим всичко заедно - имената, политиките, ангажиментите и парламентарната конфигурация", каза Христо Иванов.

"Погледнете на това като една първа стъпка на взаимно съгласуване на нашите позиции. Към момента не сме обсъждали имена, нито наши, нито техни. (...)Кабинети се редят, когато се прави сериозно, месеци наред. Надявам се силно да не става дума за такъв период от време, но това е сериозна работа и тя няма да свърши с една среща", продължи той.

На въпрос дали "Демократична България" ще имат условия за ДПС, преди да гласуват за кабинет на ИБН, Иванов обясни, че всичко ще бъде оценено в различните му съотношения и след това ще се реши как да се гласува:

"За мен беше много важно да установим какво правим по отношение на съдебната власт. Аз лично съм удовлетворен от заявките, че ще опитаме да проведем съдебна реформа в конституцията, че ще опитаме да освободим Гешев предсрочно, че ще опитаме да разпуснем ВСС предсрочно, че ще премахнем спецправосъдието, ще реформираме КПКОНПИ".

"За да бъде това правителство на промяната, то трябва да е независимо, във възможната степен, от ДПС. Колко е възможната степен, е нещо, което ще видим. Ако аз съм мандатоносител, щях аз да ви отговарям на този въпрос, но не съм. Нека видим какво ще постигнат колегите и след това ще разговаряме за тяхната визия как ще изглежда парламентарната подкрепа за това правителство. Тя може да е, както искате кръстена, но е конкретно нещо и ще си проличи", каза Христо Иванов.

По думите му няма значение как ще бъде кръстена евентуалната заявка за подкрепа и дали ще е на хартия или не, а са важни общите приоритети: "Що се отнася до документа - вижте, нали разбирате, че това, което снимате в момента, също остава. Това е техника, която в момента не сме обсъждали. Това, че трябва да поемем един кръг ясни ангажименти по политики, за да сме сигурни, че гласуваме, е ясно и няма нужда да го обсъждаме".

Партията на Слави Трифонов бе представена на срещата от заместника му Тошко Йорданов, организационния секретар Виктория Василева, както и Филип Станев и Ивайло Вълчев.

От "Демократична България" участваха двамата съпредседатели Христо Иванов ("Да, България") и Атанас Атанасов (ДСБ), както и съпредседателя на "Зелено движение" Владислав Панев.

Разговорите се проведоха в парламента. В откритата за медии част в началото на срещата Йорданов каза:

"Надявам се срещата да протече спокойно и лесно, защото поне от наша гледна точка нямаме разминавания. И да имаме някакви различия - те са в начина на постигане на крайната цел. Надявам се да препотвърдим едни на други основните си цели, за да дадем добър знак, че ще има правителство ".

"Изчегъртването на ГЕРБ е задача номер едно", добави той.

"Самият факт, че минаха тези избори по начина, по който минаха, че подобрихте своя резултат, е поредица от добри знаци. Ще участваме в това с позитивизъм и максимална енергия от наша страна", увери Христо Иванов.

ИТН отправиха покани за консултации за евентуалното си бъдещо правителство към всички партии в парламента без ГЕРБ.

Преговорите с БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме" ще се проведат в събота, а тези с ДПС – в неделя.

Форматът на разговорите е като на консултациите при президента, които са задължителни по конституция преди връчването на първия проучвателен мандат – ИТН и събеседниците им казват по няколко отриващи думи пред медиите, после срещата е закрита и медиите чакат края ѝ

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?