Първа среща на Орешарски с Путин на Олимпиадата в Сочи

Пламен Орешарски. Сн. БГНЕС

Първата среща на премиера Пламен Орешарски с руския президент Владимир Путин ще е по време на откриването на Зимната олимпиада в Сочи. В руския курорт българският министър-председател очаква да се срещне и "с други колеги - правителствени ръководители и президенти". Тава стана ясно от интервю на Орешарски пред руската правителствена агенция ИТАР-ТАСС, цитирано от пресцентъра му в четвъртък.

"Между България и Русия винаги има за какво да се говори. Най-вече за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество. В момента търговският ни баланс е със сериозен дефицит. Доста голяма разлика се е формирала в търговията между двете страни и ние се стремим да насърчаваме износа на наша продукция в Русия. Смятам, че и руската страна също мисли в тази посока, тъй като асиметрията в търговията никога не е добър показател", казва Орешарски запитан какво ще обсъди с Путин в Сочи.

Премиерът припомня, че съвместните проекти на двете страни през последните години са основно в енергетиката, страната ни е традиционен вносител на руски енергоресурси, а дългогодишния си опит в ядрената енергетиката е натрупала с помощта на руските технологии и затова е оптимист за бъдещето на ядрената енергетика в България.

"Ако говорим за проекта "Белене", за съжаление, поради неумело управление той се намира в състояние на арбитраж и поради тази причина ще се въздържа от по-нататъшни коментари на тази тема", посочва Орешарски.

Той коментира още, че газопроводът "Южен поток" е важен и за руската, и за българската страна, която е положила много усилия да навакса изоставането в графика за реализация на проекта. "Лично наблюдавам развитието му, за да не допуснем дребни технически проблеми да го забавят. Ние държим на този проект и искаме да бъде реализиран в определените срокове", казва министър-председателят.

Според него имаме и въпроси, свързани с машиностроенето, а сферата, в която можем да постигнем сериозен напредък, е туризмът. "Трябва да отбележа, че руските граждани придобиват недвижима собственост у нас, т. нар. летни къщи. За нас това е много добър показател, че гражданите от двете страни се разбират, че у руснаците съществува доверие към България. Човек никога не купува къща на място, което не му харесва", смята премиерът.

Орешарски изразява съжаление, че програмата му не позволява да остане по-дълго на Олимпиадата. "Ще присъствам на откриването, след което ще трябва да се връщам в България. Но ще запазя интереса си към всичко, което става в Сочи и много внимателно ще гледам, практически всяка свободна минута, състезанията по телевизията... Убеден съм, че за мен Олимпиадата ще бъде вълнуващо събитие, тъй като на откриване на олимпийски игри ще присъствам за първи път", допълва премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България