Първа тръба с каспийски нефт между Турция и Гърция

Премиерите на Гърция Костас Караманлис и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган откриха в неделя първия гръцко-турски газопровод, свързващ двете страни, който създава първото трасе за доставка на каспийски природен газ за Европа, заобикалящо Русия и Близкия изток.

Газопроводът, дълъг 296 км, е с годишен капацитет от 11.5 милиарда кубически метра газ. За момента съоръжението, пуснато в действие през лятото, доставя газ само до Гърция, но до 2011 г. той ще бъде свързан с друг газопровод, по който ще се пренася газ до Италия и до Западна Европа.

Караманлис и Ердоган си стиснаха ръцете на символична среща на мост над река Марица, по която минава границата между двете страни. На откриването присъстваха американският министър на енергетиката Самюел Бодман и президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

"Днес е голям ден за тази част на света. Този уникален проект е първата връзка между Азербайджан и каспийските газови доставчици от Централна Азия с европейските потребители. Газопроводът е голямо постижение и енергиен мост между Изтока и Запада", заяви Бодман.

Гръцко-турският проект "ще помогне да се гарантира, че нито една страна няма да има монопол над енергийните потоци на нашите съюзници в Западна и Централна Европа", коментира по-рано тази седмица помощник държавният секретар на САЩ Никълъс Бърнс.

Премиерите на Турция и Гърция дадоха старт на проекта през март 2005 г. и след инвестиция от 300 млн. евро връзките между двете страни ще станат по-силни, коментира пред Асошиейтед прес анализаторът Константинос Филис.

Той отбеляза, че това е първото мащабно съвместно начинание между двете страни, които се обвързват с общи икономически интереси, в резултат на което да бъде преодоляно политическото напрежението между тях.

Това е още една крачка към превръщането на Турция в транзитен център между Азия и Европа, заяви турският премиер Ердоган по време на церемонията в неделя. Гръцкият премиер изтъква сътрудничеството между двете страни и акцентира върху бързите темпове на строежа. Караманлис обяви и подкрепа за членството на Турция в ЕС, когато страната изпълни необходимите условия.

Проектът “Югоизточен ринг” струва на Турция 144 милиарда долара. През първата година от пускането на тръбата по нея ще се транспортира 250 милиона кубически метра природен газ. Втората година количеството ще се увеличи двойно. След изграждането на частта от съоръжението до Италия през Адриатическо море капацитетът ще нарасне на 11.5 милиарда кубически метра газ.

Проектът се реализира от турската компания “БАТАШ”, гръцката “ДЕПА” и италианската “Едисон”.

Споделяне

Още от Бизнес