Първа визита на Първанов в Брюксел от три години насам

Президентът Георги Първанов ще използва посещението си в Белгия и Люксембург от 22 до 24 февруари, за да се срещне с висши представители на Европейския съюз в Брюксел.

Отклонявайки се от обичайните си външнополитически дестинации в последните години, които рядко достигат по на запад от Сърбия, държавният глава ще направи втората си визита в столицата на ЕС, откакто България стана пълноправен член на Съюза през 2007 г. Досега в пътуванията му се открояваха Русия, Азербейджан, Узбекистан, където вниманието бе фокусирано върху енергийни въпроси, както и "затоплящи двустранните отношения" екзотични вояжи до Мексико, Аржентина, Шри Ланка и Австралия.

Посещението в Белгия и Люксембург ще бъде от 22 до 24 февруари.

За последно той беше в Брюксел през есента на 2007 г. за откриването на Европалия, а в началото на същата година съчета посещение в Германия и Белгия със срещи с ръководители на ЕС. Важен акцент в програмата му тогава беше откриването на международното ловно изложение в Дортмунд.

В Брюксел държавният глава ще има разговори с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой, с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, с председателя на Европейския парламент Йежи Бузек. В Европейския парламент президентът ще се срещне също и с председателите на групите на Европейската народна партия Жозеф Доул, на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Мартин Шулц и на Алианса на либералите и демократите за Европа Ги Верхофстат.

Георги Първанов ще проведе среща и по първостепения си приоритет - енергетиката с ресорния еврокомисар Гюнтер Йотингер.

Срещи са предвидени и с Кони Хедегаард, комисар по действия в областта на климата, както и с българския член на ЕК Кристалина Георгиева.

"По време на разговорите си в европейските институции българският държавен глава ще обсъди със своите събеседници широк кръг въпроси от дневния ред на ЕС. Важно място в разговорите ще заеме подготовката на Стратегията ЕС - 2020, приносът на България за нейното разработване и механизмите за ефективното ѝ прилагане на национално и европейско равнище", се казва в съобщението на прессекретариата на президента.

"Ще бъде дискутирана ролята на нашата страна за повишаване енергийната сигурност на региона и Европа, включително изграждането на адекватна енергийна инфраструктура. Очаква се да бъдат разменени мнения по действията на ЕС след Конференцията в Копенхаген по климата. Президентът Първанов ще изложи българските приоритети по важни за страната ни въпроси като икономическо и социално развитие след кризата, подготовката на България за Еврозоната и Шенген. На срещите ще бъдат обсъдени приоритетите на новия Европейски парламент и новата Европейска комисия, ще бъде продължен диалогът с председателя на Европейския съвет", пише още в съобщението.

В рамките на визитата държавният глава ще се срещне с Н.В. краля на белгийците Албер II, с министър-председателя на Кралство Белгия Ив Льотерм и с премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер.

Сред основните теми ще бъде двустранното сътрудничество с акцент върху разширяването на търговско-икономическите отношения и инвестициите, както и разширяването на достъпа на български граждани до трудовите пазари на двете страни. Предмет на разговорите ще бъдат и актуални въпроси и приоритети на Европейския съюз.

В Брюксел държавният глава ще връчи орден "Мадарски конник" - първа степен, на председателя на Съвета на директорите на белгийската индустриална група "Солвей" Алоис Микелсен за особено големи заслуги за развитието на "Солвей Соди" АД и на двустранните отношения между Република България и Кралство Белгия. В Ньомюнстерското абатство в Люксембург президентът ще открие барелеф на светите братя Кирил и Методий.

В делегацията на президента Георги Първанов са министърът на външните работи Николай Младенов и секретари на държавния глава.

Споделяне

Още от Европа