Първа визита в Москва: Путин накара Тилърсън да чака цял ден, но напразно

Москва и Вашингтон имат различни възгледи както за света, така и за фактите

Путин и Тилърсън

Владимир Путин накара своя гост Рекс Тилърсън да го чака цял ден, пише "Ню Йорк таймс" в статия за посещението на американския държавен секретар в Москва. Дали ще се състои тяхната среща не бе известно до 17 ч. московско време, когато малкият кортеж на държавния секретар на САЩ напусна хотела "Риц-Карлтън" и се отправи към Червения площад.

Руският президент бе пожелал първа среща очи в очи с високопоставен член на администрацията на президента Тръмп.

Срещата обаче разсея безпокойството на критиците на американската администрация, които само преди седмици са очаквали Тилърсън просто да отмени санкциите, наложени заради анексирането на Крим към Русия.

Според кратките обяснения на държавния секретар двамата не са постигнали голямо разбирателство - със сигурност не по въпроса кой е отговорен за газовата атака в Сирия, нито за намесата в американските избори миналата година или в предстоящите избори в Европа.

Да държи в неизвестност дали някоя среща ще се състои е стар похват на Путин, който той прилага с цел да извади от равновесие другите лидери и да покаже, че именно той контролира нещата.

Сблъсък с фактите 

Но когато Путин и Тилърсън се видяха, стана ясно, че не само имат различни възгледи за света, но имат и различни възгледи за фактите. А това създава трудности за постигането на нещо повече от козметични споразумения по въпроси, за които двете страни, възраждайки реториката от Студената война, се обвиняват взаимно в лъжа.

Рекс Тилърсън се различава в много отношения от своя предшественик на поста Джон Кери. Когато бъде попитан нещо, настоящият държавен секретар дава възможно най-сбития отговор, вместо да атакува с думи.

На въпрос на пресконференцията дали е повдигнал пред Путин темата за руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г, той каза: "Що се отнася до въпроса за намесата в изборите, това е добре установено в Съединените щати".

Отговорът му не включваше това, че намесата не е добре установена в главата на шефа му, отбелязва вестникът. А помолен да обясни разликата между руските хакерски атаки срещу изборите и кибератаката на САЩ срещу ядрените програми на Техеран и ракетните програми на Пхенян, Тилърсън каза просто и само: "Киберинструментите за разбиване на оръжейни програми, това е друго използване на тези инструменти и аз правя разграничение между двете".

Руският вестник "Независимая газета" от своя страна извежда в заглавие: "Тилърсън пристигна навреме, но напразно".

Не е тайна, че въздушните удари на САЩ по сирийското летище "Шайрат" като отмъщение за масовата гибел на хора от химическата атака в провинция Идлиб предизвика тревога в Русия, отбелязва изданието, цитирано от БТА.
Според него това очевидно е повлияло на хода на разговорите на Тилърсън с руския външен министър и с президента.

В САЩ вината за газовата атака се хвърля не само върху Дамаск, а и върху Москва. Чиновници от Белия дом подозират, че нападението вероятно цели да окаже натиск върху бунтовниците в този район. И тъй като Русия отхвърля вината на сирийския режим, представители на американската администрация смята, че Кремъл прикрива виновните, пише "Независимая газета".

Вестникът припомня становището на Путин за случилото се в Хан Шейхун, че са възможни две версии: сирийската авиация е поразила незаконна инсталация, в която бунтовниците са произвеждали бойни отровни вещества или това е провокация, чрез която да се окаже "допълнителен натиск върху законните сирийски власти".

Във въпросното интервю Путин е упрекнал Запада, че неправилно е оценил трагедията и е заявил, че всички американски съюзници от НАТО "кимат като китайски куклички [фигурки с тежест отдолу], без да анализират какво се е случило".

Сирия подклажда недоверието между Москва и Вашингтон

Седем часа "откровени и съдържателни" преговори, но блудкав резултат, изразен с многозначителното понятие "борба срещу тероризма". Така френският вестник "Фигаро" коментира вчерашната визитата.

"Русия е отворена към диалог със САЩ във всички сфери и към общи действия, когато е в интерес на двете ни страни", каза руският външен министър Сергей Лавров, който на практика монополизира съвместната им пресконференция. Американският му колега отвърна, че това може да стане, ако двете страни преодолеят "ниското ниво на доверие" помежду си.

Руското президентство изневери на обичая и информира едва в последната минута медиите, че ще има среща между Тилърсън и президента Владимир Путин, която бе предназначена главно да покаже великодушието на господаря на Кремъл, отбеляза френското издание.

Путин изрази готовност да се поднови двустранното военно сътрудничество за избягване на инциденти в небето над Сирия, но единствено за целите на борбата срещу тероризма, без да се закача Башар Асад, разбира се.

Но по всичко личи, че посещението на Тилърсън в Русия, първото в кратката му кариера в американската дипломация, бе изпитание за бившия шеф на "Ексън мобил". През целия ден Кремъл полагаше усилия да ръководи хореографията на събитието, представено като изправяне очи в очи между двама съперници, от които само на Москва е предопределено да излезе победител, отбелязва "Фигаро.


Още в 10 ч. сутринта бе поставен декорът за предстоящата битка, когато заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков нарече "непоследователна" външната политика на Доналд Тръмп.

След това руският топдипломат Лавров, който принципно се изразява на мек и бюрократичен руски, атакува апострофиращите го американски журналисти с въпрос на английски: "Кой ви е възпитал и ви е учил на добри обноски?". По-късно вечерта в Съвета за сигурност на ООН Русия наложи за осми път вето на проекторезолюция за Сирия, внесена от САЩ, Обединеното кралство и Франция, пише "Фигаро". 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?