"Първа заварка" и газпромовски заем за "Южен поток" и в Сърбия

"Първа заварка" и газпромовски заем за "Южен поток" и в Сърбия

Символична заварка на първия шев на тръбата от сръбския участък на газопровода "Южен поток" бе направена в неделя между селата Ковил и Шайкаш, Войводина. По подобие на провелата се преди повече от три седмици церемония край българските села Пишурка и Расово, работата на заварчиците бе наблюдавана в двореца "Сърбия" в Белград от президента и премиера на страната Томислав Николич и Ивица Дачич, от руския и от сръбския министри на енергетиката Александър Новак и Зорана Михайлович, както и от председателя на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер и генералния директор на "Сърбиягаз" Душан Баятович.

 

"Първата заварка" и в Сърбия, както се случи у нас, бе скрепена с подписването на документ за одобряване на кредит от страна на "Газпром" за партньора ѝ "Сърбиягаз", решение за обявяване на обекта за обществено значим и договор за транзитиране на количествата през сръбска територия.

 

На церемонията в белградския дворец, където обикновено се провеждат правителствени тържествени церемонии и приеми за чужди делегации, Алексей Милер заяви, че сръбският участък се явява най-важната част от целия проект "Южен поток", тъй като Сърбия става център за съхранение и разпределение на газа в Европа, предаде РИА Новости.

 

"Този проект завинаги ликвидира транзитните рискове и осигурява надеждни доставки на газ за потребителите както в Сърбия, така и в Европа", посочи шефът на "Газпром".

 

По думите му преките инвестиции в сръбския участък на газопровода се оценяват на 1.5 млрд. евро, независимо че коментираната досега прогнозна стойност на трасето бе 1.9 млрд. евро. Според Милев проектът ще стане мощен стимул за икономическото развитие не само на Сърбия, но и на целия регион.

 

Стартът на проекта предварително бе приветстван от руския президент Владимир Путин, който определи събитието като важно не само за Сърбия и страните от Балканския полуостров, но и за целия европейски континент, тъй като ще внесе съществен принос за укрепването на международната енергийна сигурност.

 

Изграждането на 421-километровата отсечка на "Южен поток" в Сърбия се очаква да даде работа на 25 000 души, съобщи по-рано през деня сръбската държавна телевизия РТС. Белград очаква да получи прилив на 200 млн. евро в началото от транзитни такси.

 

За строежа на сръбския участък е одобрено новосадското предприятие "Саут стрийм".

 

"Южен поток" ще съедини по дъното на Черно море най-богатите находища на руски газ с основните пазари в югоизточна Европа", отбелязва Владимир Путин в разпространено от пресслужбата на Кремъл приветствие.

 

По думите на руския президент безпрецедентното по мащабите си строителство на тръбопровода ще привлече в Сърбия и други страни от региона значителни инвестиции, ще позволи да бъдат създадени нови работни места, ще съдейства за бъдещото социално-икономическо развитие.

 

След разширяването и модернизацията на своята газопреносна система Сърбия ще се превърне в един от ключовите енергийни центрове на Европа, добави Путин.

 

Сътрудничеството между Русия и Сърбия по проекта "Южен поток" логично се вписва в рамките на конструктивното партньорство на нашите държави, основано на стари приятелски традиции на руския и сръбския народ , се отбелязва още в приветствието.

 

"Южен поток" ще влиза на сръбска територия край Зайчар и ще излиза към Унгария край Бачки бряг.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?