Първа жертва на свинския грип в България

Първа жертва на свинския грип в България

В България е регистриран първият смъртен случай в резултат на свински грип, съобщи Министерството на здравеопазването в сряда. Същия ден в софийската болница “Лозенец“ е починал 30-годишен мъж, който получил първите симптоми на заразяване с новия вирус А(H1N1) на 19 септември. Той не се е заразил в чужбина, а на българското Черноморие. Той е работил там и се предполага, че може да се е заразил от чуждестранни туристи.

Мъжът е бил приет на лечение в самоковската болница на 23 септември, а два дни по-късно е установена двустранна пневмония, която е протичала много тежко..

На 25 септември 2009 г. пациентът е транспортиран за лечение в УМБАЛ “Лозенец”, където положението се усложнило и той умира.

Починалият мъж е бил наркозависим от дълги години, съобщи директорът на болница "Лозенец" д-р Любомир Спасов. Това била причината за намаления имунитет на пациента. Последно мъжът е взимал кокаин, но иначе е употребявал и хероин.

Според Спасов мъжът е можел да почине от всякакви други инфекции заради отслабената имунна система. Заради съмнения за СПИН, починалият от (H1N1) e бил хоспитализиран директно в изолатора на болница "Лозенец". Съмнението е било породено намаления имунитет и това, че е бил интравенозен наркоман.

При постъпването си в болницата мъжът е бил с изразена дихателна недостатъчност, изразена сърдечна недостатъчност, а в последните 12 часа е развил бъбречна недостатъчност.

Общо 5 лица са били контактни с починалия. Един от тях е настанен за лечение в болница “Св. Анна”. По-късно шефката на самоковската болница Мира Ковачка съобщи, че настаненият в столична болница е бащата на починалия и той е с положителен резултат за свински грип. За другите контактни лица на мъжа майка му, сестра му и племенницата му, все още няма резултат от изследванията за вируса и те са на амбулаторно лечение.

По думите на Ковачка починалият пациент е споделил, че преди да постъпи в болницата е бил на купон, но не е могъл да посочи контактните хора там, заради което от самоковската болница очакват присъствалите там да се обърнат сами за изследване в болницата.

До момента от новия вирус у нас официално са регистрирани 78 случая, всички пациенти са в добро здравословно състояние, припомнят от здравното министерство.

Новият грип навсякъде по света протича най-често в лека и средно тежка форма без усложнения, съобщиха от МЗ.

Статистическите данни показват, че до момента от него смъртността е под 0.5% и е по-ниска от тази при сезонния грип.

При 4334 регистрирани случая на новия грип в ЕС досега, с фатален край са 174. Това означава, че за момента болестта не е по-опасна от сезонните грипни заболявания, уверяват от ведомството.

Споделяне

Още от България