Първан Симеонов: Ако Нинова, Радев и Манолова се съберат, за ГЕРБ става опасно

Президентът бил от типа на Борисов – политици, които се харесват на българите

Президентът Румен Радев. Снимка: БГНЕС

В лявото пространство се оформят три центъра, около три големи фигури – Корнелия Нинова, Румен Радев и Мая Манолова. Съберат ли се в една линия срещу ГЕРБ, за ГЕРБ може да стане опасно, коментира социологът от "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов в интервю пред агенция Фокус.

Според него първата година от мандата на президента Радев е минала "без големи грешки по трудните неща и с някои грешки по лесните". Така например съставяният от него служебен кабинет се е вписал в очакванията и не му е донесъл негативи.

"Имаше някои комуникационни грешки. Тоест, грешка в политиката като че ли нямаше, имаше неточности в пиара, имаше недоразумения, спорни, дискусионни моменти и неуверени стъпки", смята Първан Симеонов. По думите му е положително, че президентът "не се впусна в някаква радикална ревизия на наследството на своите предшественици със служебното правителство", защото "такива радикални ревизии са утопия".

Радев успял да влезе в либералната ниша на обществото, удържайки и лявата

Според Първан Симеонов издигнатият от БСП президент е успял да влезе в нишата на либералната част от обществото, запазвайки в същото време лоялност към левицата.

"Смятам, че успех за Радев е и фактът, че влезе в една ниша, която като че ли изглеждаше далечна от него. Нишата на либералната част на българското общество, прозападната част, "сини", "зелени", "виолетови", тези креативни и доста шумни, макар и не толкова многобройни хора в България, могат да формират мнение. С връщането на няколко законови текстове, например това за концесиите, с разсекретяването на стенограмата за КТБ, с новогодишната реч, където заяви, че има проблеми на тема справедливост в обществото и демокрацията е в изпитание, с всичко това ми се струва, че президентът Радев се опитва да звучи на езика и на тази опозиционна в момента част от българското общество. Той звучи и на езика на другата опозиционна част – тази, която го подкрепи, това е сложно начинание, което той засега върши успешно. Дава връх да обединява тези два прочита на опозиционното в България", заявява Първан Симеонов.

"Тук започват и големите изпитания за Румен Радев – да не би много да избърза и да пресоли с тази роля", твърди социологът.

Сред комуникационните проблеми на президента той посочва търканията му със служебното правителство за изборното законодателство - "едни недомлъвки имаше там".

"Ще му търсят проблеми навсякъде от образа на неговата съпруга до този на вицепрезидента Илияна Йотова. Затова са политическите опоненти – за да търсят такива пролуки и пукнатини в образа. Колкото и неумело да стъпва президентът Радев, данните, които имаме всеки месец от 1992 г. насам за доверието в президентската институция, ще видите ясно, че това е една от най-добрите стартови години въобще на президент в България. Второ, не се е състояла главната опасност, а именно президентът Радев да загуби окончателно доверието на привържениците на най-голямата политическа сила в страната – ГЕРБ. Напротив, голяма да не кажа дори по-голямата част от тях продължават да имат доверие в президентската институция", казва Първан Симеонов.

Радев е от типа на Борисов – политици, които се харесват на българите

По думите му високото обществено доверие към Радев се дължи "преди всичко на това, че беше сменен моделът" на предшественика му Росен Плевнелиев и че Радев е от типа политици като Бойко Борисов, които се харесват на българското общество. Без да назовава нито веднъж основната отлика между Плевнелиев и Радев – отношението към Русия и явната проруска линия на сегашния държавен глава, Първан Симеонов отбелязва, че той говори "на един доста по-балансиран език".

"Президентът Плевнелиев не звучеше убедително в ушите и душите на българите, при цялото ми уважение към неговата праволинейност, предвидимост и принципност като политик. Той говореше на един прозападен език, който за добро и зло не се възприема масово в българското общество. То по-скоро харесва политици от типа на Бойко Борисов. Политици, които умеят да балансират", коментира социологът.

"Радев промени модела и от гледна точка на естетиката на президентската институция. Плевнелиев беше по-мениджърски, по-инструментален, по-лека категория политик, с което не казвам нищо лошо, но като че ли не беше на мястото си. Беше един професионалист, може би прекрасен министър, попаднал обаче, просто защото имаше висок рейтинг, в институция, където не се иска нищо друго освен дипломатичност. А Плевнелиев през 2013 г. взе едната страна в мащабния обществен сблъсък и тогава загуби другата страна на обществото. Тоест, спря да бъде президентът обединител. Ето това засега президентът Радев не допуска, макар че опасността е налична", казва Първан Симеонов.

Радев удържал увлечението по професионалното

Въпреки че според други коментатора президентът Радев е влязъл в ролята на пенсиониран военен, Симеонов само допуска, че сегашният президент "страда донякъде от това увлечение по професионалното": "Имаше едни моменти, в които той прекалено много говореше за авиация и можеше да изпадне точно в хипотезата на Плевнелиев. Да се припознае в него мениджърът, професионалистът, инструменталният политик, а не президентът на всички българи. Радев смени това и засега удържа".

Харесван, защото е контра на управленския модел

"Другата причина, поради която порасна общественият авторитет на институцията, е че единият е представител на армията. Тя е една от най-харесваните и авторитетни институции в България. Харесвана е и от леви, и от десни, деполитизирана е, патриотична по дефиниция. Знаете, че това са търсенията на днешното по-консервативно време – повече нация, идентичност, патриотизъм. Някои ще кажат повече поглед на Изток, а не толкова на Запад. Да, Радев съдържа и това. С две думи в контраста с Плевнелиев той печели. Не на последно място, авторитетът на институцията расте просто защото в България има търсене за коректив, ново, за контра на управленския модел", коментира още Първан Симеонов.

Според него репликата на Радев към депутатите при полагането на президентската му клетва "Отава ви една седмица", "беше нещо, под което могат да се подпишат към онзи момент най-вероятно около 70% от българите. Това беше по-скоро, макар и признак на изпуснати нерви, печалба за президента Радев. Той току-що беше избран точно на тази вълна – вълната "да ги махаме".

Първан Симеонов освен това смята, че влизайки в сражение с ГЕРБ, президентът е позволил "ГЕРБ да го изтласка от централната му роля към крилото, освобождавайки по този начин центъра за самия Борисов...Радев усети това, че сражавайки се с ГЕРБ, той отваря място за самия Борисов и реши да се сражава със самия Борисов. Да изведе него на тепиха. Радев заложи един момент на конкурентни отношения на променлив ток Борисов-Радев, защото Борисов прекрасно знае, че Радев е най-одобряваната политическа личност в страната".

Социологът е на мнение, че независимо от прегласуването на всичките му върнати закони, Радев бил в изгодна позиция и влизал малко в омбудсманската роля. Освен президентът, другата бързо набираща рейтинг личност в България е омбудсманът Мая Манолова, отбелязва Първан Симеонов.

Няма полза от долепянето до БСП

"Радев няма полза от долепянето до БСП, защото не забравяйте, че на втория тур на президентските избори само 42% от неговата подкрепа беше от БСП, останалите, които гласуваха бяха от всякакви цветове – гласуващи срещу статуквото. Радев не бива да губи тези хора като подкрепа. Удряйки Радев и блъскайки го към крилото, ГЕРБ някак си го върна на БСП, което е страхотен подарък за БСП, не и за Радев, защото БСП така може да се извози на енергията Радев. В този политически шахмат президентът трябва да се пази от това да бъде употребен", предупреждава социологът.

В следващите години Радев да се превърне в собствен политически център

Според него в момента Радев успява да поддържа дистанцията, а "следващите години той трябва да се опита да направи от него собствен капитал, да се превърне от център на политическия живот, ако може да остане такъв, в собствен политически център. Ще сбърка, ако от сега се замисли за някакъв свой проект. За такъв тип приказки е много рано и те са много опасни".

"Между другото ГЕРБ усеща, че в българското ляво има три центъра, които се оформят. Три големи фигури – едната е Корнелия Нинова, която крепи рейтинг, върти педалите на партията доста сериозно, така че БСП не може да падне, понякога успява да създаде шум буквално от нищо. Самата Корнелия Нинова в това си качество е опозиция. Вторият център в лявото е президентът Радев. Третият е Мая Манолова. Играта на ГЕРБ ще бъде да ги държи тези три разделени, да не дава за нищо на света те да се събират. Съберат ли се в една линия срещу ГЕРБ, тогава за ГЕРБ може да стане опасно", казва Първан Симеонов.

Няма институционална битка, а партийна

"Аз не намирам конфликт между институциите. Може да заприлича на това. Намирам нормална политическа игра от страна на ПП ГЕРБ, която през Цветан Цветанов, Антон Тодоров, парламентарната група на ГЕРБ и т.н., по партийно му удря президента Радев. Борисов пък играе типичната си роля. Той накрая излиза помирителят. Ще се опитва да държи президента Радев близо, защото е опасен конкурент и през партията си да подкопава неговия авторитет. Това не институционална битка, това е партийна битка", твърди в заключение социологът.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?