Първан Симеонов: Амалгамата ГЕРБ-ДПС става все по-видима

Първан Симеонов: Амалгамата ГЕРБ-ДПС става все по-видима

"Внимателно трябва да се следи какво ще направят ДПС. В последно време се забелязва тенденция ДПС да се превръща от партия на една етническа група в партия, която се опитва да апелира към маргинализираните общности въобще", каза политологът Първан Симеонов пред БНР.

По думите му традиционният електорат на партията намалява и ДПС е принудена да се отваря към нови места и те обикновено са най-бедните в България. "Това, което вече се вижда, е бавното превръщане на ДПС от етническа в по-скоро бизнес партия. Бизнес крилото на ДПС ще става все по-водещо“, посочи Симеонов.

Според него в някои големи градове вече няма да е така лесно за ГЕРБ, както по време на предишни кампании.

Подчерта, че "амалгамата ГЕРБ – ДПС става все по-видима" и се наблюдава нормално "износване" на партията на премиера Бойко Борисов.

Цветанов трябва да се наблюдава

Симеонов подчерта, че бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов също трябва да бъде наблюдаван внимателно на тези избори:

"Въпросът е за какво работи Цветанов в близко бъдеще. Личи си, че Цветанов е успял да набави някаква западна подкрепа. Това е мощен механизъм за легитимност в България. ДПС от поне година насам също много ясно се позиционира и препозиционира на Запад", каза политологът и добави, че "въобще в България като че ли много групи спорят помежду си за западната подкрепа".

"Западна подкрепа има, и то се чу от две посолства – американското и британското, за действията на прокуратурата и за личността на Иван Гешев. Оказва се, че в България това е една от най-интересните интриги в момента – западните ни партньори кого предпочитат", каза още той.

По думите му "Демократична България" прави кампанията си през темата за избора на нов главен прокурор, който ще се състои дни преди местния вот и за поста има само един кандидат – Иван Гешев.

Според Симеонов този избор е основен сюжет, който ще диктува и много от останалите.

"Политическият свят в България се раздели на отбор "Промяна" и отбор "Статукво", което не е много добре за властта", каза още той.

Споделяне

Още от Местни избори 2019