Първан Симеонов: Борисов е в задънена улица

Той ще прави всичко възможно да не се стига до предсрочни избори, или ще ги направи заедно с местните

Първан Симеонов, сн. арх. БГНЕС

БСП и ДПС нямат интерес от бързи избори, защото е напълно възможно ГЕРБ отново да ги спечели, но ако управлението продължи да трупа негативи и да губи подкрепа, ситуацията става по-удобна за БСП, смята социологът от "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов.

"Ако изборите са утре, ГЕРБ може да реализира крехката преднина, ако изборите обаче са вдругиден и ГЕРБ продължава по този начин да консумира ефекта от всичките скандали, които и патриотите му причиняват, тогава може да се окаже, че сме в нова ситуация и ГЕРБ наистина е под БСП. И тогава вече за БСП ще бъде по-удобно", коментира той в сряда пред бТВ.

По думите му планът, който Борисов прави, е следният: "аз побеждавам в европейските избори (което от днешна гледна точка все пак е по-вероятната опция) и ползвайки засилката от всичко това, отивам на местни избори, където е силата ми, побеждавам и там и, или правя предсрочни избори заедно с местните избори, за да ползвам тази засилка, или изкарвам цял мандат".

Според анализатора Борисов този път ще прави всичко възможно да не се стигне до предсрочни избори по една много проста причина – в този случай президентът Радев ще прави служебния кабинет.

"Второ, ако тръгне да прави някакъв втори формат в рамките на този парламент, това може да означава и по-голяма зависимост от ДПС", отбеляза Първан Симеонов.

"С две думи, Борисов е малко в задънена улица. Единственото, което може да прави в тази ситуация, е просто да търпи и да провежда политиките, които е намислил - нещо, което всяко второ управление в света прави – провежда някакви политики, има яростна опозиция и протести, които са срещу това. Не виждам друг изход пред Борисов в момента", обобщи той.

Политологичният анализ показва, че протест по протест, стачка по стачка, скандал по скандал, на есен и особено през зимата това ще се събере в едно и ще се фокусира срещу управляващите, каза още той.

"Един протест ще свърши, друг ще започне и това ще се подклажда от конюнктурата в страната, която е свързана с ръст за цени или опасения за ръст за цени и от наближаващите европейски и местни избори, така че ще зачестява и говоренето за друг тип избори, а може и да се случат", прогнозира Симеонов.

Цветанов: Нямаме страх от служебен кабинет, но ще се забавят реформи

Няма страх от служебен кабинет у ГЕРБ, както твърдят координирано от БСП и президентът Радев, декларира зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната им група Цветан Цветанов пред Нова телевизия. Според него обаче така ще се забавят някои необходими реформи. Политическа нестабилност преди предсрочни избори тревожи бизнеса, отбеляза той.

"Посещавам всяко населено място в страната. Действително се формира някакво напрежение, което го отдавам на това, че опозицията успя с натрупване на фалшиви новини да стопи донякъде разликата в процентите в социологическите сондажи. За нас е по-важно, че с реалните политики, които провеждаме, се надявам, че нещата ще си дойдат на мястото. За разлика от БСП изпълняваме ангажиментите по предизборните обещания, които даваме", каза Цветанов. 

"Досега не сме имали проблем да задържим дефицита, да има устойчив икономически растеж. БСП казаха, че това е предизборен бюджет, което значи, че е добър бюджет. После започнаха да говорят, че не е добър", допълни той.

Цветан Цветанов коментира още, че по коалиционното споразумение и управленската програма нямат разминаване с "Обединените патриоти" и програмата се изпълнява стриктно. ""Воля" в много случаи има своя позиция, а техни предложения често ги възприемаме и ги гласуваме. Затова ще има и т.нар. плаващи мнозинства в парламента", каза още Цветанов.

По повод проверката на апартамента на финансовия министър Владислав Горанов той коментира:"Приемането на антикорупционното законодателство позволява съответните проверки. След като приключи, след това ще има официално прессъобщение от съответните органи. Няма защитени хора и нямам никакви притеснения. В немалко случаи поднесената информация не отговаря на истината".

Споделяне

Още по темата

Още от България