Първан Симеонов: Борисов мина в политическо настъпление

Радан Кънев се явява за премиера "враг в тила, а не враг по фронта"

Първан Симеонов

"Ако януари беше месец на известна политическа депресия за властта и може би за Бойко Борисов лично, февруари заприлича на своеобразна контраатака и заради вота на недоверие и заради спрените обществени поръчки", коментира социологът и изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл" у нас Първан Сименов в петък пред БНР.

"Като че ли самият Борисов за пръв път от седмици и месеци насам премина към политическо настъпление", добави той.

Според него поисканият от БСП и ДПС вот на недоверие към кабинета за политиката в здравеопазването, колкото и да бил скучен, е върнал разлома опозиция-управляващи, за разлика от обичайния напоследък само в управляващата коалиция.

Първан Симеонов споделя тезата от анализа на института "Иван Хаджийски" (в който участват анализатори с по-скоро леви позиции-бел.ред.), че вотът на недоверие е позиционирал БСП и ДПС като опит за алтернатива на ГЕРБ.

"А обикновено когато ДПС е срещу тебе, при това в комплект с БСП, това е по-скоро политическа реклама," добави Симеонов.

На този вот без много аргументи остана и Радан Кънев, който всъщност и е едно от най-притеснителните събития напоследък за Борисов, защото се явява "враг в тила, а не враг по фронта", коментира той.

По думите му в рамките на този вот на недоверие Радан Кънев е бил "пакетиран" с управляващите и принуден да гласува за свой потенциален конкурент какъвто е министърът на здравеопазването Петър Москов.

"Така че по-скоро с този вот управляващата формация укрепна, въпреки че и ДПС най-накрая изяви себе си като по-ярка опозиционна формация", обобщи Симеонов.

Като сложите към този вот и контраатаките на Борисов, се получават няколко седмици, в които Борисов като че ли се опитва да върне поизгубените баланси на своето управление, допълни той.


Оценката му е, че от оставката на правосъдния министър Христо Иванов и отстраняването на Лютви Местан като лидер на ДПС като че ли се свърши "тази безметежна политическа реалност, която помним от 2015 г.".

В отговор на въпрос за спрените напоследък големи обществени поръчки Симеонов коментира, че това му прилича на контролирано отстъпление на онова, което за кратко се нарича модел "Кой". "Контролирано, а дори може би взаимоизгодно. Голяма част от случващото се по-скоро ще има търсен рекламен ефект, но в същото време ще срещне интуитивната подкрепа на не малка част от обществото", смята Първан Симеонов.

"През януари постоянно се говореше "избори, избори, та избори". Имаше един от двата медийно очертали се икономически лагера, които постоянно призоваха Борисов да ходи по избори. Другият голям медиен икономически лагер също започна около гласуването на г-жа Кунева да му говори да ходи на избори", каза той.

"От тези два големи кръга, между които той винаги е балансирал, единият, който за кратко наричаме "Кой“, и другият, който е либерален, медиен, който обикновено мнозина наричат "Капитал“ , от тези два основни акционера в неговото управление Борисов след оставката на Христо Иванов и напускането на Радан Кънев като че ли остана на един крак. И затова той спешно се опита да навакса тези баланси", разясни Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България