Първан Симеонов: БСП е запазила най-сериозните си козове за европредседателството

Коментарите за оставката на Главчев: за кого е победата и кой сбърка

Първан Симеонов: БСП е запазила най-сериозните си козове за европредседателството

Оставката на председателя на парламента Димитър Главчев връща нормалността в политиката и е победа за БСП, от една страна, а от друга не е изненадваща, тъй като се вписва в стила на Бойко Борисов за бързи персонални промени. Това са само част от изводите на социолози и политолози, които коментираха парламентарната криза и рокада в петък.

Оставката на Димитър Главчев спаси парламентарната стабилност, защото така беше преодоляна най-острата криза, но по всичко личи, че БСП няма да спре дотук, обобщи социологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов пред БНР.

Много сериозна точка за БСП, при това постигната от нищото

"На мен ми се струва, че БСП е запазила най-сериозните си козове за навечерието на българското европредседателство и за самото председателство. Ситуацията поне на този етап е демонстрация на принципност от страна на ГЕРБ, защото те умеят този тип действия, но по-сериозната точка е за БСП. Първо, вземат скалпа на председател на НС и второ – потопиха, поне за момента, важната тема, която ГЕРБ бяха измислили, а именно ревизия на приватизацията. В следващите няколко дни по тази тема няма да се говори. С две думи – много сериозна точка за БСП, при това постигната от нищото – заради едни изпуснати нерви", коментира още той.

БСП използва ситуацията, в която този кабинет е заклещен и няма мърдане

Първан Симеонов напомни, че целта на БСП е да свали от власт правителството: "Моментът е доста подходящ, защото ГЕРБ не могат току-така да направят любимото си, а именно да обърнат масите и да кажат, че отиваме на избори, защото в такава ситуация те така правят. Идва председателството на ЕС и това някак си не е толкова лесно. БСП прави всички тези неща, но ако утре има избори, ГЕРБ пак може да ги вземе – това показват числата. И затова БСП не иска да събаря кабинета веднага, БСП иска да използва ситуацията, в която този кабинет е заклещен в председателството и няма мърдане, и да вади скандал след скандал, за да може постепенно ситуацията да узрява".

Оставката на Главчев - сериозна политическа грешка на ГЕРБ

Според бившия шеф на НС Александър Йорданов решението на Димитър Главчев да подаде оставка е сериозна политическа грешка, която е както негова лична, така и на партия ГЕРБ: "Лично аз не доумявам как може лидер на една партия да не защити председателя на парламента, а да го предаде с думите: "Решавай сам". Мисля, че в случая не Главчев, а Борисов е този, който отстъпи пред БСП, воден от съображения, които според мен няма да узнаем, но тези съображения нямат нищо общо с парламентаризма", коментира той.

По думите му лидерът на всяка партия е депутат, равен с всички останали народни представители. "Г-н Главчев постъпи според правилника, а отстраняването на председател на НС и искането на неговата оставка е действие, което не може да се извършва по хрумването на една група народни представители, освен ако този председател не е извършил тежко престъпление или държавна измяна. Това се казва включително в правилника на НС, а така е и по конституция", допълни бившият парламентарен шеф.

"Няма как едни народни представители да решават, че първият човек в държавата трябва да бъде отстраняван, защото председателят на парламента е първият наравно с президента. Правилникът му дава правото да отнеме думата, още повече, че Корнелия Нинова в този момент нападаше министър-председателя на България. Тя нападаше Бойко Борисов. В момента се отива към деморализация на българското общество чрез деморализация на поведението в парламента", допълни той.

Връщане към нормалността в българската политиката

Политологът Стойчо Стоев е на мнение, че оставката на Главчев е връщане към нормалността в българската политика.

"Оставката е връщане към нормалността в българската политиката. Тази оставка е такъв факт, както и оставката на Антон Тодоров малко по-рано тази година, защото те показват едно ниво на нетърпимост на управленската арогантност и лицемерие", коментира той.

Според него актът на Главчев миналата седмица е бил израз на управленска арогантност, която "беше санкционирана в крайна сметка – колективно, заедно с министър-председателя, разбира се".

"Оправданието, че това е било провокация на БСП, в този случай не е аргумент, защото един мъдър държавник не трябва да се поддава на провокации. В момента, в който се поддаде на провокация, най-разумното нещо е да се оттегли, както г-н Главчев направи, което ще му позволи напълно с достойнство да излезе от ситуацията", смята политологът.

Персоналните смени никога не са били проблем за ГЕРБ

Колегата му Румяна Коларова коментира, че ГЕРБ са последователни "в своя политически стил". "Персонални смени никога не са били проблем" за тях, смята тя.

"Този случай обаче е безпрецедентен, защото председател на НС обикновено става човек, който е много балансиран, който има достатъчно много парламентарен опит и бърза реакция. Тази промяна от страна на ГЕРБ е доста добре премислена, защото не мисля, че Цвета Караянчева е човек, който политически е по-мек или е склонен на компромиси – точно обратно. Тя е известна като политически много по-остра и радикална. От тази гледна точка персонификацията, която търсят като ръководител на парламента, в никакъв случай не е отстъпление от страна на ГЕРБ", коментира Коларова.

Една фигура от ГЕРБ сменя друга – няма драма

Още вчера, като чух думите на Борисов, че г-н Главчев си е изпуснал нервите, стана ясно, че ще има рокади на председателския пост на НС, коментира политологът Петър Чолаков.

"Дали г-н Главчев е бил помолен да си подаде оставката или самият той е решил да го направи в името на националния интерес, както каза г-н Цветан Цветанов, това няма никакво значение. Аз не бих драматизирал до такава степен, че това е такава голяма победа на БСП, защото в крайна сметка новият председател на НС е Цвета Караянчева, която отново е от ГЕРБ. Просто една фигура е сменена с друга. Тези персонални промени са част от стила на Бойко Борисов", смята още той.

Споделяне

Още от България