Първан Симеонов: България отчетливо завива на Изток

Оповестявайки първи за визитата на Борисов, руснаците печелят тактическо предимство, според Харалан Александров

Първан Симеонов: България отчетливо завива на Изток

През последните няколко седмици и месеци България отчетливо завива на Изток за това може да се съди най-напред по позицията "Скрипал", след това и по отварянето на темата АЕЦ "Белене", както и по посещенията на най-високо ниво. Такова мнение изрази социологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов в неделя пред БНР. Според него българската преориентация на Изток съвпада с напрежението вътре в самия Западен блок.

"Във вътрешнополитически план това най-ясно се изразява във факта, че се банализира антизападното говорене. Самият факт, че е възможна подписка за напускане на НАТО, означава, че постепенно оста на въртене на българския политически процес се отмества леко на Изток. Това е в синхрон с проблемите между ЕС и САЩ, които проличават изключително много в казуса с т.нар. иранска сделка, и които проличават с предполагаемата позиция на Полша, която някак си контрастира на фона на ЕС. Всичко това като че ли допълнително тласка Европа в неопределеност или по-скоро в орбитите на интересите на Русия в момента".

Това, което премиерът Бойко Борисов печели като предимство е, че в тази ситуация, когато Европа остава без ясните американски гаранции, той може да излезе в края на месеца с някакво ключово послание на тема европейско-руски отношения.

"Това, което направи с Турция. Струва ми се, че това се опитва да направи – да издейства на България специален статут в отношенията с Турция и в отношенията с Русия и да капитализира, евентуално, тази близост с Турция и близост с Русия, превръщайки я в коз за България и представяйки я като коз за ЕС. Дали това ще стане, ще покажат следващите години, но във всички случаи тава ще се хареса на вътрешните публики", коментира Първан Симеонов.

Според него обаче "тук едно неочаквано предимство спечели президентът Радев - в тази тяхна своеобразна конкуренция. Предимството е, че Радев се представи като предвестник на всичко това, защото той пръв отиде (в Русия -бел. ред.), смята Симеонов.

Тази му интерпретация се разминава с общото впечатление от визитата на Румен Радев в Русия, тъй като основната новина от нея беше, че Кремъл чака премиера Бойко Борисов.

Анализаторът Харалан Александров, който също бе гост в "Неделя 150" на БНР, се съгласи, че "има поизточняване" в политиката на България: "Заходът е видим и вероятно той ще трябва да бъде разказан. Очакваме това да се случи след визитата на Борисов – най-интересното събитие, ще увенчае този интересен месец".

Новината за срещата на Борисов с Путин дойде от Москва, когато в Русия беше президентът Румен Радев, а точната дата – 30 май, бе съобщена от съветник на руския президент, без да се изчака паралелно официално обявяване от страна на българското правителство.

"По този начин руснаците печелят тактическо предимство. Оповестявайки първи тази среща, те имат възможност да интерпретират в собствена ползва", коментира Александров.

"Това очевидно е част от стратегията Кремъл в един момент, в който се случват няколко паралелни процеса. От една страна Русия е в подем, от друга е в упадък, което може де се каже и за ЕС и САЩ. В тези много сложни и противоречиви тенденции, това, което се случва, според мен, в умовете на българските политически елите е, че се мобилизира рефлекс за това да си гарантираме, че няма да загубим възможността да поддържаме отношения с този толкова могъщ и влиятелен играч, още повече, че там връзките са стари, дълбоки и доста здрави. В някои случаи много трудни за развързване са тези възли, с които сме закачени руската политикономика, тъй като там е трудно да разграничиш икономическия от политическия интерес, особено в областта на енергетиката. Това е, което според мен прави Радев. Той понесе много критика. Според мен беше несправедливо обезценено неговото усилие", коментира Харалан Александров.

По думите му Борисов "плете друга мрежа": "Покрива много голяма международна територия. Сякаш се опитва, изплитайки като един чевръст паяк, в добрия смисъл, всичките тези връзки и отношения на приятелство и добросъседство с ясно заявеното обещание за лобиране и подкрепа на каузата за евроинтеграцията на Западните Балкани, някак си да стабилизира страната в един очевидно труден период, в който се случват големи тектонични размествания".

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?