Първан Симеонов: ДПС се национализира, а националистите стават центристи

ГЕРБ и БСП неусетно успяха да монополизират дебата, смята политилогът

Първан Симеонов

Едно от най-важните явления в предизборната кампания е, че ДПС започва да се национализира, а патриотите се позиционират като центирстка сила, коментира политологът Първан Симеонов в четвъртък в интервю за агенция "Фокус".

"ДПС в момента се опитва с ускорени темпове в свръхкратки срокове да стане националноприемлива формация. Те се опитват неистово да ситуират себе си като контрапункт на предполагаемата политика на Ердоган, като контрапункт на ДОСТ, като антитеза на външно вмешателство. Дори ДПС едва ли не се опитва да каже, че брани България", коментира той и напомни за предизборния слоган на партията "Да спасим България".

"ДПС става НФСБ, така да се каже – те спасяват България. Нали знаете, НФСБ е "Национален фронт за спасение на България". Въобще, ситуацията е сериозна и спасение дебне отвсякъде. Всички се надпреварват да спасяват България в момента. ДПС неслучайно вкара и националистически лица в листите. Това не просто са разпознаваеми лица, популярни лица или прагматични политици, с които могат да си изкарат гласовете. Това са неслучайно именно националисти. ДПС се опитва да представи себе си като преден пост на българската национална сигурност", каза още Симеонов.

Политологът отбеляза, че в тази предизборна кампания БСП и ГЕРБ започват да градят около себе си двуполюсен политически модел. Другото интересно явление, според него, е, че Обединените патриотите правят плавен и устойчив заход от дясно към центъра.

"В момента те (патриотите) са абсолютно центристка сила, която държи отворени всички врати и на няколко пъти даже се прокрадна идеята за някакво тяхно сътрудничество вляво или сътрудничество на части от тях вляво. Патриотите зазвучаха много социално, те се социализираха. Обратно – БСП се национализира. БСП звучи все по-национално, махна цигански формации. Забележете – дори на символно ниво БСП от "лява България" стана "БСП за България", допълни Първан Симеонов.

По темата за пропадналия засега дебат между Бойко Борисов и Коренелия Нинова той обясни, че лидерът на ГЕРБ "никога не е участвал в дебат истински".

"На Борисов не му е явно много удобна тази роля, не е най-експертният тип политик. В един дебат едно на едно, дебат, в който ще се иска фактология, конкретика и т.н., той не би се чувствал никак добре", коментира политологът.

Другата причина е, че Борисов сега излиза от властта и по време на дебата ще трябва да се брани, докато Нинова ще може да участва с повече популизъм и острота, каза Симеонов. Той посочи и друга причина – Борисов не се чувства удобно срещу жена в дебата.

"В един дебат погледнете: всички в общи линии щадят жената. Тя предизвиква повече симпатия по естествен път, а и Борисов явно има някакво специфично отношение по темата мъже и жени", каза политологът.

Според него след изборите, под натиска на нестабилността в целия свят и в частност на нашия регион, могат да се търсят всякакви компромисни управленски формули.

"Много е наивно да си мислим за голямата коалиция като коалиция между ГЕРБ и БСП. Формата на голяма коалиция може да е съвсем друга. Може двете формации заедно с още формации да подкрепят някакъв програмен или експертен управленски мандат, който да стабилизира страната до председателството и т.н. Формите на широко политическо сътрудничество могат да бъдат много, включително малцинствени правителства с плаващи мнозинства, включително евентуално ако третият мандат достигне до патриотите, например, а те говорят "Да седнем всички на една маса", допълни Първан Симеонов.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?