Първан Симеонов: ГЕРБ си вкара куриозен автогол

Първан Симеонов, сн. БГНЕС

ГЕРБ си вкара куриозен автогол, коментира политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл".

"Те се издънват по този начин на най-лесното място. Повече от десетилетия имат опит на политическия терен и знаят, че като наближат избори, в които БСП се чувства застрашена, БСП прави винаги две неща – подлага на съмнение честността на изборния процес. Второ – казва: демокрацията е в опасност, нека зад нас се съберат всички, дори и тези, които иначе не могат да ни понасят", посочи той в понеделник пред БНР.

"Да дадеш на БСП такъв коз в този момент, свидетелства или за политическа непохватност, или за съзнателен план – план не в угода на Борисов. Последната година – две зачестиха случаите, в които парламентарната група на ГЕРБ държи съвсем различна линия от тази на Борисов и понякога не е ясно дали всъщност между двете има синхрон", обясни Симеонов.

По думите му ГЕРБ се излага в края на един период, в който "устискаха".

"Зимата свършва, социални протести в страната няма. ГЕРБ удържа. Няма тежки драми на тема ръст на цените. ГЕРБ се окопити и перспективата за предсрочни избори се отдалечи. От днешна гледна точка беше по-вероятно ГЕРБ да спечели и европейските избори. И точно в този момент те се изложиха", смята той.

Оста ГЕРБ - ДПС вече не е тайна за никой и тази ос в момента се подкрепя от Запада, добави политологът.

Според него БСП също греши.

"БСП бъркат, като не виждат това спокойствие и си въобразяват революционна ситуация".

БСП печели това, че получава шанса да направи нещо като общ фронт, каза Първан Симеонов.

"Ако на евроизборите останат 2 опции, някои сини хора, някои привърженици на Слави Трифонов, протестно настроени хора, да си кажат: избирам между по-малкото зло. По-малкото зло в момента е БСП, защото тя е остра, протестна и малко по-демократична на фона на ГЕРБ".

 

Споделяне

Още по темата

Още от България