Първан Симеонов: Властта е в обяснителен режим, дава на Божков да води

Първан Симеонов: Властта е в обяснителен режим, дава на Божков да води

"Държавата влезе в обяснителен режим. Това ми се струва като грешка на властта. Тук идеята е да не даваш на съперника си да води. А Божков води, което значи, че властта вероятно се притеснява".

Това каза пред Нова ТВ политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл" по повод твърденията на хазартния бос Васил Божков и реакцията на управляващите на публикациите му.

По думите му за момента Божков не показва нищо друго освен "шеги и закачки, с които разпалва въображението на обществото".

"Българите едва ли ще се изненадат ако наистина е имало такива неща по върховете, но ще се изненадат, ако излезе нещо реално. Но Божков реалните неща или ги оставя за после, или ги няма", каза Симеонов.

Според него обаче в възможно твърденията на хазартния бос да накърнят рейтинга на ГЕРБ. Същото важало и евентуалната бъдеща партия на Цветан Цветанов, както и за кризата с коронавируса.

"Не знам какви шансове има Цветанов за голям пробив, но би могъл да се отрази на електората на ГЕРБ, защото това е човек, който се е занимавал с изграждането на структурите на тази партия", посочи политологът.

Според Симеонов въпросителните пред властта са много, но управляващите се надяват, че с помощта на засилката от коронавируса ще успее да премине в предизборна кампания.

"Всички тези числа, всички тези мерки, хората като че ли вече ги поставя в скоби. Когато започнем да ги питаме за политика и пари, те мислят същото, каквото мислят и през февруари", обясни Симеонов.

Той добави, че има много опити за нови проекти, които разчитат на това, че ерозира управленския модел. Шансът за управляващите пък бил във факта, че коронакризата не е предизвикана от правителството и сега няма кой да "трие сол на главата на управляващите".

По думите му Мая Манолова се позиционира добре социално за разлика от БСП, която е заета с вътрешните си проблеми. Слави Трифонов пък има шанс да обединява различните опозиционни настроения, защото има и телевизия.

"Десните се опитват да налучкат някаква вакса в този период, но продължават да говорят предимно за теми, които не интересуват много хора. За съжаление, защото това са важни теми като конституционния ред", каза той за "Демократична България" (ДПС, "Да, България" и "Зелено движение").

"Има възможност за синхронизация в опозиционните настроения. ГЕРБ разчита, че опитите за ново ще бъдат толкова много, че ще се самоизядат. Разбира се, има и реална опасност за управляващите. За да има реална алтернатива, трябва да се очертае някой голям, за сега битката е за второто място", посочи Симеонов. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?