Първан Симеонов: Вместо да спечели играта на нерви, Борисов разгаря протеста

Премиерът изглежда обиден и объркан като Живков през 89-а, смята политологът

Първан Симеонов: Вместо да спечели играта на нерви, Борисов разгаря протеста

От гледна точка на логиката направеното от Борисов вчера е необяснимо и е грешка, защото логиката изисква той да се опита да надделее над протеста с търпение, да не прави грешки и да си запази инициативата. Това мнение изрази политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп".

"Този протест вървеше към маргинализация. Борисов тъкмо печелеше играта на нерви с протеста и сега го разгаря отново, като изважда наяве вътрешната си несигурност и вътрешния си диалог", коментира той пред БНР.

"В цялата страна протестите, където ги има, вече по-скоро приличат на предизборна кампания на по-малки партии. В София всеки би могъл да види и какво представляват палатковите лагери. Не че така на килограм трябва да се мерят, но това не е онзи протест от средата на юли. И точно в този момент, когато като че ли Борисов направи заявка да изкара цял мандат, изведнъж той излезе и започна да мисли на глас", аргументира се политологът.

"Говориш като в някаква психотерапия. По този начин ти показваш, че не си сигурен, че не знаеш какво правиш и даваш коз на протеста. Това в политиката е чиста грешка", смята Първан Симеонов.

Той допусна, че е възможно да има борба на мнения вътре в средите на ГЕРБ и коалиционния им партньор от "Обединени патриоти". С вчерашната среща Борисов се опитва да тества идеите, да направи преслушване какво мисли активът и в известна степен да търси своеобразен вот от актива, смята Симеонов.

Според него Бойко Борисов и партньорите му трябва да направят проста калкулация и да видят какво е общественото мнение.

Някои от основните социологически агенции показват по думите му "проста картинка" - голяма част от хората симпатизират на протеста, но перспективата за предсрочни избори по-скоро ги отблъсква.

"Борисов ще прави всичко възможно да остане този път до края, да има един пълен мандат", смята политологът.

"Политическата логика и за него, и за Патриотите, е да си дадат време да развият собствена кампания, за да могат да овладеят инициативата. Това не става с катапултиране", каза Симеонов.

"Ударил го е на чест. Много хора вчера видяха страх. То не е толкова страх. Струва ми се, че той изглежда обиден и объркан. Малко като Живков 89-а", смята изпълнителният директор на "Галъп".

Споделяне

Още по темата

Още от България