Първанов - кръстник на виетнамски остров

От днес един от 3000-те острова в залива Ха Лонг във Виетнам носи името Орфей, съобщи Дарик радио в петък.

Докато по време на официалното си посещение във Виетнам се разхождал с кораб из залива, Георги Първанов кръстил острова.

Заливът Ха Лонг годишно е посещаван от близо 3 милиона туристи. Заливът е сред няколко стотин природни забележителности от цял свят заедно с Белоградчишките скали, които се състезават да влязат в списъка на новите седем чудеса на света.

На виетнамски Ха Лонг означава „Спускащият се дракон”. Според една от легендите преди хиляди години един дракон се спуснал от планината към морето, ударил с опашката си и земята се разделила на планини и падини. Приблизително толкова стара е и древната легенда за Орфей и любовта му с Евредика.

Сега благодарение на Първанов в "Спускащият се дракон" е спуснат и Орфей, а заедно с него и емблематичният балкански спор за принадлежността на митичния тракийски музикант.

Според придружаващият Първанов при посещенията му в Япония и Виетнам професор археолог Николай Овчаров, известен като изследовател на древните траки и почитател на днешния президент, Орфей е тракиец от България. “Гърците казват, че е грък, но това не е вярно, това е просто гръцки национализъм”, смята Овчаров.

Според гърците пък българите си присвояват античния певец и пренаписват историята им. "Върви процес на славянизиране на древногръцката митология с подкрепата на българските държавници", писа неотдавна гръцкият историк проф. Йоанис Фиданакис.

Споделяне

Още от България