Първанов - обединител на православието

Президентът Георги Първанов бе удостоен с международната награда "За изключителна работа по укрепване единството на православните народи", съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Наградата се присъжда всяка година от Международния фонд за единство на православните народи, действащ под попечителството на Негово Светейшество Алексий Втори - патриарх на Москва и на цяла Русия. Миналата година с тази награда е бил удостоен руския президент Владимир Путин.

От официалното съобщение не става ясно какви точно са заслугите на Първанов за укрепване единството на православните народи. Целта на създания преди 7 години фонд била да подпомага възраждането и укрепването на връзките между духовно близки народи, изповядващи в преобладаващото си мнозинство светото православие, да активизира техните усилия за духовно и социално сътрудничество. В България фондът се представлява от Елисавета Миленова, чиято женска християнска партия беше коалиционен партньор на БСП в 37 -то Народно събрание.

Преди да стане президент, по православна линия Първанов беше известен с писмото си в подкрепа на бившия югодиктатор Слободан Милошевич и присъщия за партията си атеизъм. В по-ново време БСП и бившият ѝ лидер Георги Първанов станаха най- верни поддръжници на патриарх Максим, за да маркират политическото си противопоставяне на алтернативния синод. След царя, Първанов се закле пред патриарх Максим при встъпването си на президентския пост.

Решението за награждаването е връчил на българския държавен глава днес лично президентът на Международния фонд за единство на православните народи професор Валерий Алексеев, приет от Георги Първанов на "Дондуков" 2.

През следващата година фондът ще е много активен в България, поради 125-та годишнина от Освобождението.

Още от България