Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Първанов атакува и ГЕРБ, и БСП, но можело да седнат на една маса за кабинет на националното спасение

На тези избори телевизорът победи хладилника

183 коментара
Снимка: БГНЕС

Отиващият си президент Георги Първанов потвърди, че се връща в политиката и след като разкритикува и ГЕРБ, и БСП, посочи, че може "да ни се наложи да седнем на една маса" и да търсим вариант за правителство на националното единство или на националното спасение.“Има остра конфронтация между между участниците на политическото поле”, заяви Първанов в петък на пресконференция по повод приключилите избори за президент и местна власт.

"Нека, когато приемаме едно или друго политическо решение, да мислим, че може да ни се наложи да седнем на една маса и да търсим и такъв вариант - правителство на националното единство или сходен - да не дава Господ - правителство за националното спасение", предупреди той, правейки аналогия с правителствата, които принудително се формират в Гърция и Италия заради изострянето на кризата.

Според него правителството отдавна е трябвало да приеме непопулярни мерки, за които трябва широка политическа подкрепа.

Най-последователната политика на кабинета била за футболните клубове

"Досега най-последователната политика от страна на правителството и министър-председателя е била за футболните клубове. Ако искаме да имаме футбол, основан на подкрепата на държавата, да е еднакъв за всички. Рано или късно, някой ще търси отговорност за това пилеене на държавна пара", каза Първанов.

Той посочи, че през септември 2009 г., когато е представял една от книгите си с плана за изход от кризата, акцентът е бил именно на социалните мерки, които гарантират поносима социална цена на изхода от кризата. "Разминахме се, взехме различни позиции с икономическия екип на правителството, и затова сега виждаме как се увеличава пропастта между по-обедняващите и тези, които имат по-голям значителен ресурс. Много малко правителството мисли за социално слабите", изтъкна Първанов.

ГЕРБ – машина за избори; телевизорът победи хладилника

По повод изборната победа на управляващата партия президентът заяви: ГЕРБ не доказа, че може да управлява добре, но показа, че може да печели избори.

"Основен извод от изминалите избори е, че телевизорът победи хладилника. Масовото пропагандно въздействие си каза думата. ГЕРБ спечели, независимо от икономическата криза. Не се сбъднаха прогнозите, че управлението ще се срине след Бойковата зима, не се състоя преливането на гласове към други партии. Тези партии трябва да разберат, че, стоейки под ябълката на властта, ябълките няма сами да паднат", каза Първанов.

"Каква е дългосрочната цена, която плаща демокрацията у нас, е въпрос, върху който трябва да се замислим. На тези избори умря политиката. Виждаме, че силни са тези, които владеят добре технологията на изборния процес. Това беше състезание на технолозите, не на личности и политики. ГЕРБ показа мускули на тези избори. Управляващите можеха да спечелят много повече от добрата организация, от отговорното отношение, отколкото от това, че спечелиха няколко общини повече. Изборите са състезания, някои обаче не осъзнаха, че целта и най-важното е не да се спечели статистическо превъзходство. След края на октомври, ние се отдалечихме доста от възможността за постигане на каквото и да е съгласие по тревожните въпроси на деня," според оценката на президента.

"У нас рухнаха двата антикризисни пакета. Виждаме един български парламент, в който всеки е срещу всеки. Рейтингът на парламентът е паднал до ниво подобно на времето на Виденов", продължи той с анализа си, в който обилно се самоцитира, припомняйки собствените си думи по повод евентуални проблеми в Изборния кодекс.

“Когато се приемаше кодекса, аз заявих, че промените възпроизвеждат познати подходи и норми, за съжаление - някои трасират пътя за спечелването на служебна победа, вземане на своеобразна изборна зестра. Случилото се по места на изборите потвърждава тази прогноза и тези процеси не мога да бъдат оправдани само с технически пропуски”, каза той.

"ГЕРБ създаде една машина за избори, в която ново е съчетанието на добре познати в миналото инструменти. Предизвика се програмиран и контролиран хаос”, подчерта Първанов.

Проблем, според него, са били неизчистените от фантоми избирателни списъци. “Мистерията с т.нар "забранителни списъци", които лишиха стотици български граждани от право на глас, е друг проблем”, добави той.

“Технологията на изборния процес затрудни не само избирателите, но и самите изборни комисии. Безобразна слаба организация на изборния ден”, коментира още държавният глава.

МВР беше страна в изборния процес

Според него купуването на гласове го имало през последните 20 години, "но в такива мащаби досега не е било”, освен това е имало и вътрешен изборен туризъм.

Той избори още режима за регистрация на застъпници и откритото заобикаляне на основни правила като оповестяване на резултати преди изтичане на изборния ден.

Първанов се обяви за написването на изцяло нов Изборен закон.

Той отбеляза ролята на вътрешния министър Цветан Цветанов в организацията на вота и факта, че МВР е било “страна в изборния процес”.

Първанов обаче не разкритикува премиера, както направиха опозиционните партии. След като атакува Цветанов, държавният глава заяви в отговор на въпрос, че Бойко Борисов също носи отговорност, но политическа.

Президентът не пропусна да отбележи също, че “опозицията не беше припозната в достатъчна степен като алтернатива”, а “българската десница стигна дъното и може би трябва да започне от начало”.

Изтъквайки всички тези аргументи държавният глава обяви, че признава резултатите от изборите и се надява идеите на новия президент Росен Плевнелиев за “надграждане” да означават приемственост.

За връщането в БСП, нуждата от промяна, лидерството и оставките

На въпрос дали ще се върне в БСП след изтичане на мандата му, Първанов отговори утвърдително. “Дали ще се върна в БСП – да, връщам се. На следващия конгрес вероятно ще стоя на последния ред, за да усетя атмосферата“, каза той.

“Но какво ще се случи в БСП, аз сега не мога да прогнозирам. Иска ми се да вярвам, че партията ще работи по новому”, допълни държавният глава.

"Ако БСП иска да спечели следващите избори и да бъде ясна убедителна алтернатива, промяната е неизбежна. Трябва да се работи по това БСП да зададе тона за социалната и духовната политика в България. Печели този, който успее да хване новите движения в обществото, да партнира с тях. В това е силата на модерната политика. Това няма как да не се забележи и в българската десница, която стигна до дъното и може би трябва да започне отначало", каза Първанов.

"Ако питате дали ще бъда кандидат-депутат, няма да бъда. Бях казал в провинцията и хората се зарадваха на тази формулировка - може би ще дам шанс на хората да гласуват за мен. За мен е по-важно, вече освободен от амбицията да постигам организационни върхове, да дам онова творческо, което съм натрупал като знание, опит", коментира неопределено Първанов.

Той допълни, че е отборен играч и въпросът под каква форма ще участва в следващите парламентарни избори ще се решава в екип.

"Имайте търпение, след 23 януари ще научите отговорите на тези въпроси. Не му е тук мястото. Не е коректно", каза той, без да коментара дали беше "коректно" да използва целия ресурс, произтичащ от надпартийния му пост на държавен глава, за да се занимава с партийно строителство и организиране на политическия си проект АБВ.

Той повтори, че кой ще е лидерът на БСП зависи от това какви номинации ще направят по общинските партийни организации. Първанов посочи, че през 1996 г. не се е предлагал за председател на БСП. През 2001 г. не се е самономинирал за кандидат-президент. Той не отговори на въпроса дали ако бъде предложен от областни структури на левицата отново да оглави партията ще приеме.

На въпрос дали Сергей Станишев трябва да подаде оставка като лидер на БСП, Първанов заяви, че този въпрос ще коментира след 23 януари. “Подобни неща казвам очи в очи, не през медиите”, добави още той.

Припомняйки, че именно той е създателят на формата Коалиция за България, Първанов констатира, че този модел за левицата вече е изчерпан и БСП трябва да търси нови форми за партньорство. Според него проектът му АБВ е актуален като идея.

"Никой не дебатира в България за политика. Трябва да реабилитираме политиката като средство за намиране на решения за проблемите на хората. АБВ, което прави една година, беше създаден точно с тази идея - да създава проекти, да събира ума, таланта и потенциална на нацията, да консолидира част от политическото пространство - особено център, център -ляво. АБВ е актуален като идея. Надявам се партиите, които са заинтересовани да го разберат", заяви президентът.

Представянето на Калфин и Данаилов достойно, на БСП - “крайно незадоволително”

Първанов заяви, че оценява като много добро представянето на кандидат-президентската двойка на БСП, не само заради получения резултат на изборите, но и заради “наситената със силни послания кампания“.

“При определени обстоятелства тази двойка можеше да бъде победител”, добави държавният глава. След което веднага насочи вниманието към слабата организация на БСП, съпоставяйки я с тази на ГЕРБ.

“Какво щеше да се случи, ако кампанията на Калфин и Данаилов беше започнала с половин година по-рано", попита Първанов, обяснявайки, че веднага след номинацията на кандидат-президентската двойка, партийците са излязли в отпуск.

За сравнение изтъкна, че премиерът Борисов в “разгара на август поднесе предкампания”, която според Първанов донесла повече гласове за Плевнелиев.

Този си анализ президентът ползва за прелюдия към същинската критика към БСП за представянето ѝ на местния вот.

“Гласовете за общински съветници за БСП са крайно недостатъчни”, каза той и опонира на Станишев за възстановени гласове след загубата през 2009 г., като добави: “Сто хиляди гласа надолу или нагоре не дава възможност БСП да се чувстват бъдеща управляваща политическа сила”.

След уточнението, че един резултат може да се представи всякак, президентът разказа социалистически виц: “Състезават се съветски и американски отбор. Руснаците губят, след което в съветския печат излиза съобщение – нашите се класираха втори, американците предпоследни”.

“Ако БСП иска да печели избори промяната е неизбежна”, допълни бившият лидер на партията.

В политическия си анализ Първанов пощади само ДПС.

Уточнявайки, че гласовете на движението за неговата собствена кандидатура не са били решаващи, но важни, той апелира изборите да не се етнизират. “Не знам докога ДПС ще бъде универсалният виновник”, коментира още Първанов.

От думите му освен това стана ясно, че в ранната утрин на 24 октомври, часове след първия тур на изборите, когато Доган обеща подкрепа за Калфин на балотажа, зам.-председателят на ДПС Лютфи Местан е дошъл при него в дома му в резиденция "Бояна", за да си говорят за състоянието на БАН. За състоялата се среща се разбра от премиера Бойко Борисов, който разказа, че Местан погрешка се появил на неговата врата, вместо на тази на президента.

Първият указ, битките срещу ДС, "Големият шлем" и малките шлемове

Видимо раздразнен от заявката на Плевнелиев, че ще поиска проверка за съпричастност към бившата ДС на цялата президентска администрация, Първанов чийто агентурен псевдоним е Гоце, заяви: “Днес битките ги водят онези, които са били членове на Комунистическата партия, и са обучавали членове за репресивния режим”. “Намирам това за меко казано неадекватно. Иван Костов е писал в "Работническо дело”. Бойко Борисов е преподавал в Симеоново” – посочи той.

"Тук, по силата на закона, секретарите са проверени. Останали са няколко чистачки, ако трябва, да бъдат проверени. Ако трябва – балтията и вън”, заяви още той.

Държавният глава не пропусна да коментира и разграничаването на новоизбрания президент от руските енергийни проекти, които добиха популярност в обществото с гальовното словосъчетания “Голям шлем”.

“Плевнелиев заяви, че ще бъде ангажиран с темата за енергийната ефективност – добре”, коментира той и добави, че България е загубила две години във време на криза, за реализацията на енергийните проекти, от които сме щели да спечелим.

Първанов напомни, че освен "Големия шлем" е договорил и редица малки. Като пример посочи, че след два дни ще пътува за Айзербайджан, заедно с министър Трайчо Трайков, където е договорил за България да бъдат отпуснати 1 млрд. куб.м природен газ. “И това не е просто байпас в условията на криза, това е газ, който може да използваме в нашата икономика или да реализираме на други пазари. Това да направят, ако не могат да направят Големия шлем. Ако има трета алтернатива, да я кажат”, коментира президентът Първанов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

183 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #183

  Iska mu se na nacionalnijat predatel,agentut na DS/durzavna sigurnost/ i na ruskoto impersko razuznavane "Goce"-Georgi Purvanov..."parivelstvo na nacionalnoto spasenie"..."koalicionno"pravitelstvo".!!!! Iska mu se ..ama NE, NJAMA DA JA BUDE TAJA NEGOVA MECHTA!Neka kato e tolkova mudur i dalnoviden da znae, che sled Moisei,Issus,a i Mohamed,vsichki ,koito sa se opitvali da se izjavjavat ,kato "proroci" sa stavali nakraja za smjah!!!Hahaha! Iska im se mnooogo ..ama mnoogo im se iska na "drugarite" vlast..che chak gi .."boli"!

 2. Анонимен
  #182

  ПЪРВАНОВ Е ПРЕДАТЕЛ!

 3. Анонимен
  #181

  Кабинет на национално загробване по скоро ! Балъците умряха ! Ходете си кой от където е дошъл !

 4. Анонимен
  #180

  Моника, Защо търпиш псувни във форума срещу Първанов? Не, че ми е приятен, но все пак за всички трябва да важи.

 5. Анонимен
  #179

  До 174 Emma Мила Емма, ако няма къде да отидеш, заповядай при мен в Канада. Сам съм, печеля добре и ще ти осигуря прекрасен живот, далече от Бойко и компания!

 6. Анонимен
  #178

  Наистина ни трябва едно правителство, което да ни спаси веднъж за винаги от тройните бандити като ги вкара в затвора за техните кражби.

 7. Анонимен
  #177

  Само не разбрах КОГО и КАКВО ще спасява това т.нар правителство на националното спасение?! Ами всичко в BG си е ОК! Имаме си финансова стабилност,имаме си мизерно платени бачкатори,осигуряващи тази финансова стабилност...Пей сърце,защо трябва да се разбутва тази идилия тук??!

 8. Анонимен
  #176

  Дотегна ни от комунистическите глупости на Първанов! Да си ходи в БСП и да остави държавата на мира! там да берат срама от ловджийските му гафове и женкарските му изцепки; за Гоцевщината му те срам нямат!

 9. Анонимен
  #175

  Колкото по-скоро се върне Първанов в комунистическото си гнездо, толкова по-добре за България! Доста време го търпяхме с тъпите му тези за национално съгласие и с просташките му ловджийски и женкарски изцепки!

 10. emma
  #174

  На този човек не трябва да му се вярва.Още не е сменил едно топло кресло с друго подобно,и започва да ни подготвя за коалиция ГЕРБ/БСП.Преди няколко дни Борисов се кълнеше,че ще се хване да управлява с когото НАРОДЪТ МУ РАЗПОРЕДИ!Така,че дами и господа двамата СИЛНИ в БГ се готвят да управляват заедно,разбира се ДПС,НОВА ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ се готви.Как не се мобилизират сините?Няма да има за кой да се гласува!Да стягаме куфарите и ако няма накъде - да се пробваме в Албания!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.