Първанов: Бих подкрепил антикризисен план, но не виждам такъв

Първанов: Бих подкрепил антикризисен план, но не виждам такъв
Президентът Георги Първанов заяви в петък, че е много важно да се направи внимателна оценка на наследството, но правителството вече трябва да има сериозна антикризисна програма, която да не се свежда само до икономии.

"Най-лесно е да свием първо 10%, после 15% от и без това раздутата ни администрация, но не можеш да кажеш, че трябва да се махнат всички агенции, още повече, че не е ясно какво ще стане с тях", посочи Първанов, който присъства на военно учение на зенитния полигон край Шабла.

Закриването на всички държавни агенции е една от идеите за реформи на правителството, която бе лансирана от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Според Георги Първанов трябва да се намерят ресурси за инвестиции в производството, в потреблението и по този начин да се стимулират мерките за изход от кризата.

"Аз бих подкрепил точно такъв план, който в момента не виждам", посочи държавният глава с уговорката, че ще още е рано за цялостна оценка на първите стъпки на новото правителство.

От скоро в екипа на Първанов е и бившия зам.-финансов министър Кирил Ананиев, който основно изготви държавния бюджет тази година. Ананиев бе привлечен на "Дондуков" 2 като секретар по финансовата политика.

Към момента премиерът Бойко Борисов реагира с раздразнение на изявленията, че правителството му няма конкретна управленска програма и антикризисен план, като наскоро коментира, че ако в света имаше написани на хартия антикризисни мерки, САЩ, Германия или Великобритания нямаше да са в рецесия.

Президентът и върховен главнокомандващ коментира още, че въпреки всички данни за злоупотреби в МО, през последните 20 години е направено не малко за армията, както и за социалното осигуряване на военнослужещите.

Първанов посочи, че подкрепя идеята за създаване на работна група за промени в Закона за отбраната, който имал много дефекти. Законът бе приет в края на мандата на кабинета Станишев и бе изготвен от екипа на бившия военен министър Николай Цонев.

Първоначалният вариант на документа бе остро критикуван от Първанов заради орязването на правомощията му като главнокомандващ и принизяването на Генералния щаб до един "апендикс". Тогава президентът заплаши и с налагане на вето.

Впоследствие Николай Цонев бързо се "поправи" и върна правомощията на президента. Текстовете за интегрирания модел, които орязват властта на Генщаба, обаче останаха. В крайна сметка Първанов пусна закона, но със забележката, че крие рискове от създаването на политически контрол над армията, което обаче дефакто бе една от целите на новия закон, за да се прекрати двувластието в отбраната.

Споделяне

Още по темата

Още от България