Първанов благодари на черногорския президент за помощта

Президентът Георги Първанов отложи редовната си среща с журналисти заради катастрофата. По обед Първанов разговаря със своя черногорски колега Филип Вуянович. Българският държавен глава благодари на президента на Черна гора и на местните власти за действията им по спасяването и издирването на децата и потвърдил готовността на българските власти да изпратят при нужда спасителни и медицински екипи.

Първанов е помолил Вуянович черногорската страна да огласи своевременно заключенията от разследването на инцидента.

Президентът на Черна гора е изказал съболезнованията си за трагичния инцидент и уверил Първанов, че издирването на изчезналите деца продължава с пълни сили, информира прессекретариатът на българския държавен глава.

Вероятно в сряда председателят на парламента Огнян Герджиков ще замине за мястото на инцидента. Пред БТА той съобщи, че отива там най-вече за да благодари на местните власти и местните хора за проявения героизъм за спасяването на децата и за продължаващите им усилия. Развълнува ме помощта, която сме получили, вероятно без нея загубите биха били по-големи, отбеляза Герджиков.

Премиерът Симеон Сакскобургготски рано сутринта е осведомен за инцидента и е информиран непрекъснато, заяви говорителят Димитър Цонев.

Министърът на външните работи Соломон Паси, който е на визита в чужбина, изпрати съболезнователна телеграма до родителите и близките на загиналите деца. Паси уверява, че МВнР ще окаже пълна подкрепа и съдействие на роднините и близките на загиналите. След информацията за катастрофата първоначално той е обмислял да прекрати посещението си и да се върне в България, но БНР съобщи, че се е отказал, защото по време на полета нямало да може да поддържа непрекъсната връзка с колегите си от Сърбия и Черна гора.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?