Първанов: БСП също ще загуби при един задължителен вот

БСП също ще загуби при един задължителен вот, както и всички партии с твърди ядра,  заяви лидерът на АБВ Георги Първанов.

Според него елементарното обяснение на предложението на лидера на БСП Сергей Станишев е, че това е стъпка на някой, който иска да оцелее до есента.

ГЕРБ, заедно с ДПС, може би имат най-съвършената технология за манипулация на вота и те също ще загубят от задължителното гласуване, каза Първанов.

Според него кога трябва да се проведат предсрочните парламентарни избори зависи от това дали ще се приеме идеята за задължителното гласуване. Първанов каза, че по принцип е против, но призна, че това е единственият начин да се прекрати контролирания и купения вот.

Георги Първанов каза, че задължителното гласуване е  временна мярка, като и в други държави то е било такава. Големият въпрос е как държавата ще санкционира гражданите, които не гласуват, включително българите в чужбина, посочи той.

”Смятам, че Конституцията трябва да се промени, макар и минимално и след това да се върви към промяна в закона”. За това обаче е необходимо време, което ни отдалечава от предсрочните избори”, отбеляза Първанов пред Нова телевизия.

Първанов смята, че е най-добре в България да има еднопартийно управление, което по думите му обаче е малко възможно. Затова, според лидера на АБВ, на страната ѝ трябва голяма коалиция.

АБВ е партия в ляво-центъра и ще търси коалиране в лявото пространство, уточни Георги Първанов.

Оставката на ръководството на БСП е най-моралният и естественият изход след поредица от загуби, смята Първанов. Промени обаче трябва да има и в идеен план, трябва да се определи коя е таргет групата сред избирателите.

 Министрите не оправдаха очакванията, а отговорността трябва да се поеме от ръководството на БСП, каза още Първанов.

Споделяне

Още от България