Първанов: България да координира европейската стратегия 2020 в Западните Балкани

Президентът Георги Първанов е предложил България да поеме координираща роля в прилагането на европейската икономическа стратегия 2020 в страните от Западните Балкани. Това станала на срещата му във вторник в Брюксел с президента на Европейския съюз Херман ван Ромпой, за която предаде БТА.

Двамата се договорили Първанов да предаде на Ромпой в писмен вид концепция на тази тема. Става дума за неофициален документ, който трябва да бъде изготвен буквално в близките една-две седмици, преди предстояща визита на президента на ЕС в страни от Западните Балкани.

"Това ще бъде проект на всички български институции. Не искам до го персонифицирам, защото всяко обособяване на територия, заграждане на терен, може да създаде ревност, а аз бих искал да обединим усилията си, защото това е общонационална задача", заяви Първанов, запитан дали концепцията ще е документ на президентството.

На срещата били обсъдени и енергийни въпроси. По думите на Първанов вече се било наложило разбирането, "че България би могла да бъде полезна със своята експертиза, със своите реални контакти, с участието си в някои от водещите проекти за снабдяването на Европа с газ". Нашето място в подготовката на необходимите документи ще бъде много осезателно, казал президентът.

Президентът на Европейския съюз маркирал темата за разполагането на елементи от противоракетна отбранана САЩ в България без да я коментира.

"Продължавам да смятам, че България трябва да бъде част от общото решение на НАТО по тези въпроси. Ако НАТО все пак вземе решение за разполагане на противоракетна отбрана за цялата територия на Алианса , не мога да си представя, че ние бихме могли да останем извън нея", посочил Първанов след срещата си с Ромпой.

По-рано  президентът се срещна и с председателя на Европейския парламент Йежи Бузек, според когото България има възможност да се присъедини към еврозоната през 2013 г..

Диверсификацията на енергийните източници е много важна за България, която заема изключително важно място за ЕС от географска и политическа гледна точка като връзка между Каспийско, Черно море и даже Близкия изток, изтъкна Йежи Бузек след срещата.

Георги Първанов , който е на тридневно работно посещение в Белгия и Люксембург, награди във вторник председателя на Административния съвет на "Солвей" Алоис Микелсен с орден "Мадарски конник" - първа степен за приноса му в развитието на българско-белгийските отношения и особено  в икономическата област.

Награждаването се състоя в брюкселската централа на "Солвей", която притежава българската компанията "Соди" - Девня.

Споделяне

Още от България