Първанов: България ще подкрепя Палестинската власт категорично, но дипломатично

Всяка подкрепа на България ще бъде изразявана категорично, но дипломатично и ненатрапчиво, заяви президентът Георги Първанов след среща с президентът на Палестинската власт Махмуд Аббас във вторник.

Първанов коментира, че винаги е имало много страни, които по-скоро експлоатират палестинската власт за свои цели, отколкото да подпомагат близкоизточния мирен процес, но България не от тях.

Първанов обяви подкрепа за създаването на палестинска държава и заяви, че България има лостове да помогне за това като член на Европейския съюз. Той каза още, че страната ни активно ще настоява за намирането на малки стъпки и решения, каквото е предложението на ЕС за отварянето на нови сухопътни пунктове.

Държавният глава отбеляза и традиционно добрите отношения на България с Израел. Аббас от своя страна коментира, че приема българо-израелските отношения за нещо естествено и описа България, като "красива и приятелска страна, към която палестинския народ изпитва уважение и обич”.

Първанов коментира още, че е необходимо да се установи пряк контакт между строителни фирми от двете страни. Според него има възможност български фирми да участват в реализацията на големи инфраструктури проекти на територията на Палестина. Освен това България може да осигури възможност за образование на палестински студенти.

Аббас съобщи, че може да се формира междуведомствена комисия, която да се събира периодично и да обсъжда възможностите за българо-палестинско сътрудничество.

Аббас е на двудневно посещение в България по покана на Георги Първанов. В рамките на визитата президентът на Палестинската власт ще разговаря и с премиера Бойко Борисов.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?